GECE YARISI KÜTÜPHANESİ - MATT HAIG

 

'Pişmanlıklarını telafi etme şansın olsaydı, bazı konularda farklı davranır mıydın?'

    Son zamanlarda kitaplarla arama giren mesafe neyseki tekrar kapanmaya başladı. Ve bu kitabın sürece olumlu bir katkısı oldu diyebilirim. Bir internet sitesinden farklı kitaplar bakarken gördüğüm ve konusu ilgimi çektiği için aldığım bu kitap ayrılan zamana kesinlikle değiyor.

    Nora Seed çocukluğunda çok iyi bir yüzücüyken yüzmeyi bırakır. Ardından abisi ile kurdukları müzik gurubunu çok iyi bir teklif aldıklarında bırakır. Bir şekilde hep hayatını sabote etmiş gibidir. Artık 35 yaşındadır, abisi ile ilişkisi bitmiş,işsiz kalmış ve üstelik herşeyden vazgeçmek üzereyken kedisininde öldüğünü öğrenmiştir. Artık herşeyden vazgeçmiştir ancak bir mucize olur ve ölümle yaşam arasında araf dediği noktada kendini bir kütüphanede bulur. Girdiği kapı yok olmuş ve artık çıkışı olmayan bu kütüphane onun hayatının sonsuz olasılıklarının olduğu kitaplarla doludur. Aldığı her bir karar hayatını farklı şekillerde değiştireceği için olasılıklarda sonsuzdur. Burada zaman durmuştur. Pişmanlıklar kitabından okumaya başlar ve sonrasında hayatının farklı olasılıklarını içeren kitapları yaşamaya başlar. Her biri farklı sürprizlerle dolu bir çok hayattan sonra artık bir karar verip birini seçecek mi yoksa hayatına kaldığı yerden devam mı edecektir ?

    Kitabın konusunu çok beğendim. Aslında alternatif evrenler teorisi üzerine kurulmuş bir temeli var. Her birimizin farklı alternatiflerde aldığımız farklı kararlarla biribirinden başka şekillerde yaşadığı varyasyonları var. Nora da kendisi için en iyisini bulmaya çalışıyor. Ama her hayatın iyi olduğu kadar kötü yönleri olduğunu, hiçbir hayatın kusursuz olmadığını da görüyor. Aldığımız en ufak bir kararın bile hayatımızı ne kadar farklı yönlere götürebildiğini görmek içinde güzel bir kitap olmuş. Kitabın aslında bu şekli ile felsefi bir boyutu da var. Seçimleri, sonuçları sorguluyor aslında bizim için iyi olacağını düşündüğümüz kararların farklı sonuçları da olabileceğini görme ve bir sorgulama ortamı yaratıyor. Bu şekli ile de ayrıca okumaktan keyif aldım.

    Baskı,kapak,çeviri herşey gayet tadında ve yerinde. Düz ve sakin bir okuma keyfi sunuyor. Öyle elimden bırakamadım olmadım ama okumaya her dönüşümde de kaldığım yerden aynı merakla devam edebildim. Yazarın diğer kitaplarını da okuyabilirim.

    Sizlere de şimdiden keyifli okumalar :) 20/12/2022

 

 


ALTINI ÇİZDİKLERİM;


  • "Kendime yalnızlıktan daha iyi bir dost bulamadım."


  • "İnsanlar şehir gibiydi. Bazı kötü yönleri var diye bütün şehirden nefret etmezdiniz.Sevmediğiniz yanları, birkaç tane tehlikeli ara sokağı ve mahallesi olabilirdi ama bir şehir yaşanır kılan şey iyi yönleriydi."


  • Fazlasıyla özgürleştirici bir histi kendinden bile tek bir beklentisi olmadan var olabilmek.”


  • ...Çünkü hayat yalnızca yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan da oluşur. Ve yaşadığımız her an... bir çeşit dönemeçtir."


  • "Hayatı anlaman gerekmiyor. Yaşaman yeterli."


  • Acıya karşı bağışıklık kazanmamızı sağlayacak bir yaşam tarzı olmadığını anlasak, her şey çok daha kolay olurdu. Mutluluğun doğasında acının da olduğunu. Biri olmadan öbürünün de olamayacağını.'


  • ***“Nora şiddetin olmadığı bir dünyada yaşamayı isterdi ama yaşayabileceği bütün hayatlarda insanlar da vardı maalesef.” ***


  • Ahlakın temelinde merhamet yatar.”


  • Özgürlüğün temelinde itaatsizlik yatar. İtaat edenlerden ancak köle olur.”


  • Korku, bir mahzene girerken kapının kapanıvereceğini düşünerek endişelenmekti. Umutsuzluksa o kapının kapanıp üstüne bir de kilitlenmesi demekti.”


  • Olmadığınız bir şeyi olmayı hedeflerseniz, başarısızlığa mahkumsunuz. Kendiniz olmayı hedefleyin. Kendiniz gibi bakmayı davranmayı ve düşünmeyi hedefleyin. Kendinize en sadık versiyonunuz olmayı hedefleyin. Kendiniz olma haline kucak açın.”

     

     

Orjinal Adı: The Midnight Library

Yazar : Matt Haig

Sayfa Sayısı : 282

Yayınevi : Domingo Yayın

Yayın Tarihi : 2022

Çeviri : Kıvanç Güney

Tür : Roman

 

YAZAR HAKKINDA;

    3 temmuz 1975 yılında İngiltere'de doğdu. Hull Üniversitesi ve Leeds Üniversitesi’nde İngilizce ve Tarih üzerine öğrenim gördü. Gazeteci ve yazar olarak kariyerine devam etmekte. 2007 yılında çocuklar için ilk kitabını yazdı ve bir çok ödül aldı. Gece Yarısı Kütüphanesi isimli kitabı ile en çok satanlar arasında yer almıştır.


 

 

 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder