FAHRENHEIT 451 - RAY BRADBURY

     Uzun zamandır oldukça azalttığım uykusuz okumalarım bu kitapla tekrar zirveye çıktı diyebilirim. 2 gecede bitirdim ve gerçekten inanılmaz keyif aldım. Konusu, anlatımı, sürükleyiciliği; nereden bakarsam bakayım kesinlikle çok iyiydi. Yine uzun zaman önce yazılmış, yine bir distopya. Cesur Yeni Dünya'dan sonra bu kitap aslında tamamen tesadüf oldu. Konusunun kitaplarla ilgili oluşu, kitapların olmadığı ve olanların yok edildiği bir gelecekle ilgili oluşu oldukça ilgi çekici geldi.
     Fahrenheit 451 : Kitap kağıdının tutuşup yanma sıcaklığı. Kahramanımız Montag itfaiye teşkilatında çalışmaktadır. Ancak bu belirsiz gelecekte itfaiyecilerin görevi sadece kitapları yakmaktır. Eğitim tamamen farklı bir hal almış, spor ve aktiviteler üzerine şekillenmiştir. Günlük yaşam; çalışma ve sonrasında ise tamamen eğlenmek dedikleri garip alışkanlıklar çerçevesinde sürmektedir. Araba ile hız yapmak ve evlerinin duvarlarını boydan boya kaplayan tvlerde eğlence programıları izleyip, yine aynı ekranlarda aile dedikleri kişilerle konuşmaksa en büyük eğlenceleridir. Bu yeni dünya da eğlenmek mutlu olmak demektir. Sormak, sorgulamak, okumak, öğrenmek gibi kavramlar tamamen tehdit unsurudur. Kitaplar ise en büyük düşmandır. Yakılmaları, yok edilmeleri,bulunduranların ise cezalandırılmaları gerekmektedir. Toplum okursa öğrenir, öğrenirse sorgular,sorgularsa ( onlara göre ) mutsuz olur. Bu kısım günümüz toplum yapısına bakınca oldukça tanıdık geliyor. Montag iç dünyasında bir nedenle hep arayış içinde ve mutsuz bir adamdır. Yaptığı işi sevdiğini düşünmekte olsa bile içinde bir yerlerde birşeylerin yanlış olduğunun hep farkındadır. Clarisse ile tanıştığında ise artık o bilinmeyenler şekil almaya başlar. Clarisse'in okuyan ve okuyan insanlarla zaman geçiren biri olduğu bellidir ama Montag onu asla ele vermez. Onunla arkadaşlıkları süresince bir nevi uyanma evresine girer. Sorgulamaya başlar, “neden kitaplardan bu kadar korkulduğunu” anlamak ister. Ve bir gün komşusunun ihbar ettiği yaşlı bir kadının evine gider. Kadın kitapları ile birlikte yakılmayı tercih eder ve bu olay Montag'in onlara göre yoldan çıktığı, okuyucuya göre doğru yolu bulduğu olay olur. Hayatı tamamen değişir, herşey kontrolden çıkar. O okuduklarını anlamak istemektedir, çünkü kitaplardaki bir çok kavramda onun için yabancıdır bu süreçte ona eski bir eğitimci olan yaşlı Faber rehberlik edecektir... Tüm hayatının kağıttan bir kule gibi nasıl yıkıldığını izlerken bir noktada da içinde bir yerlerde bunların olacağını hep bilmektedir.
     Konunun akıcılığı, anlatımı ve detaylı tasvirlerle yarattığı gerçeklik hissi çok başarılı bir şekilde verilmiş. Bilim kurgu tarafında çok detaylı olmasa da özellikle tazılar oldukça etkileyici bir buluş olmuş. Montag'e önce kızarak başladığım yolculuk bir anda onunla karanlık arka sokaklarda koşarken ve yakalanmasın diye umarken kendimi buluşumla devam etti. Karakterin iç dünyasına dair o kadar çok detay var ki onu anlamamak ve hissetmemek bence mümkün değil.
     Bir gün içinde kitapların olmadığı, teknolojinin kitap okumanın ve kitap kavramının önüne geçeceği, aslında zamanımıza bakıldığında oldukça gerçekçi bir öngörü. Tüm kitaplar için olmasa da günümüzde, devletlerin çıkarları doğrultusunda kitap yasaklayabilmeleri de aslında bundan çok farklı değil.
     Ve anka kuşu ile ilgili benzetme... O kısım öyle geniş bir zamanın tanımıdır ki. Yüzlerce yıllık geçmiş ve inanıyorum ki insanlığın bundan sonraki tüm geleceğini içinde barındırır... Hayranlıkla okudum.
     Konuya kitaplar olarak bakıldığında benim için oldukça ürkütücü ve çok iyi bir eser. Hala okumayanlar için, türü sevenler ve hatta sevmeyenler için bile tavsiye ederim. Yazarın her karaktere kendinden bir özellik katması gibi, her karakterde kendimizden birşeyler bulabileceğimiz kadar iyi...
Şimdiden keyifli okumalar.
16/08/2018

**Ayrıca kitap ilki 1966, ikincisi 2018 yıllarında sinema filmi olarak uyarlanmıştır. Ben henüz izlemedim ancak ilk fırsatta ikisinide izleyeceğim. 

1966 

2018


Orjinal Adı: FAHRENHEIT 451
Yazar : Ray BRADBURY
Sayfa Sayısı : 202
Yayınevi : İthaki Yayınları
Yayın Tarihi : 2018
Çeviri : Dost KÖRPE
Tür : Distopya / Bilim Kurgu


ALTINI ÇİZDİKLERİM;

  • İyi bir iş. Pazartesileri Millay,çarşambaları Whitman, cumalarıda Faulkner kitaplarını yakıp kül ederiz; sonra da külleri yakarız. Resmi sloganımız bu.”

  • Hani uyanıpta saate bakmak istersiniz ve saatin size vakti dakikasına ve saniyesine dek söylediğini görürsünüz, beyaz bir sessizlik içinde parlamaktadır, tamamen kendinden emindir ve ilerideki karanlıklara, ama aynı zamanda yeni bir güneşe doğru da hızla ilerleyen gece hakkında ne söylemesi gerektiğini bilir.”

  • Kadın kitapları arasında diz çökmüştü; ıslak deri ve kartonlara dokunuyor, yaldızlı başlıkları parmaklarıyla okuyordu.”

  • Bir kadının yanan bir evde kalmasına yol açtıklarına göre kitaplarda birşeyler olmalı...hayal edemeyeceğimizbir şeyler; orada bir şeyler olmalı. İnsan bir hiç uğruna kalmaz.”

  • Bir şeyin nasıl değil neden yapıldığını öğrenmek istiyordu. Bu utandırıcı olabilir. “Neden” diye sorarsan ve bunu sürdürürsen, sonunda epey mutsuz olabilirsin.”

  • Sağlam dur. Melankolinin ve iç karartıcı felsefenin taşkın akıntısının dünyamızı boğmasına izin verme.”

  • Özenle, bir çiçeğin taçyapraklarını tutar gibi. Birinci sayfayı yak,ikinci sayfayı yak. Bölüm bölüm, o sözcüklerin bütün saçma anlamlarını, bütün o boş vaatleri, bütün o papağan gibi tekrarlanan fikirleri ve zamanın eskittiği felsefeleri.”

  • Herkes ölünce ardında birşeyler bırakmalı derdi dedim. Bir çocuk, bir kitap, bir tablo, inşa edilmiş bir ev yada duvar, yapılmış bir çift ayakkabı. Elinin bir şekilde dokunduğu bir şey, öldüğünde ruhunun gideceği bir yer olsun diye; böylece insanlar ektiğin o ağaca veya çiçeğe baktığında, sen orada olursun. Ne olduğu önemli değil, dokununca onu değiştirdiğin ve ellerini çektiğinde sana benzeyeceği bir şeye dönüştürdüğün sürece...”

  • Onlar gösteri alayı caddeden gürültüyle geçerken Sezar'a “fani olduğunu hatırla Sezar” diyen muhafız kıtası gibiler.”- Faber kitaplardan bahsediyor!


                                                                                                                                  
YAZAR HAKKINDA
Ray Douglas Bɾadbuɾy (22 Ağustos 1920 - 5 Haziɾan 2012) koɾku ve bilim kuɾgu taɾzlaɾında yazan Ameɾikan biɾ yazaɾdıɾ. En çok bilinen kitaρlaɾı 1950'de yazdığı kısa hikâyeleɾ kitabı ve biɾ ɾoman olan The Maɾtian Chɾonicles, ve 1953'te yazdığı başyaρıtı olan Fahɾenheit 451 'diɾ. Los Angeles'ta 91 yaşında öldü.

1 yorum :

  1. en cok satanlarda görmüş ama cesaret edememiştim. tatil için alayım listeme..

    tavsiye için teşekkürler

    mugeninlistesi.blogspot.com

    YanıtlaSil