DORA: FREUD'A KAFA TUTAN KIZ - LIDIA YUKNAVITCH

Nihai tedavi olarak intikam,” Chuck Palahniuk Önsözü'nden

        Psikolojiye merakı olan, alanı olan ve Freud hakkında okumuş olan bir çok okuyucu Ida Bauer'i, Freud'un ona taktiği isim olan Dora olarak mutlaka bilir. Dora (Ida Bauer), Freud'un bir dönem hastası idi. Düştüğüm yanılgıya düşmeyin diye en baştan belirtmek isterim, bu kitapta o seanslar ya da psikolojik paragraflar bulamayacaksınız. Kitapta geçen Freud ve Dora ilişkisi ve Dora'nın yaşadıkları dışında verilen tüm detaylar,seanslar vs. hepsi yazarın hayal gücünün bir ürünü.
        Dora ( Ida Bauer) 14 yaşında tacize uğrar. Bir süre sonra kendisini taciz eden adamın eşi ile babasının ilişkisi olduğunu öğrenir ve buna şahit olur. Bu şekilde üst üste yaşadığı tramvalarla psikolojisi bozulan Dora, 17 yaşına geldiğinde ailesi tarafından dönemin ünlü psikoloğu Freud'a gönderilir. Babasından nefret eden,annesinin pasifliğine öfkeli, kırgın,yalnız,arayış içinde bir genç kız olan Dora'nın, bir yandan iç dünyasına yolculuk yaparken diğer yandan Freud ile olan seanslarını ( yazarın aktardığı şekli ile ) okuyoruz.
       Freud'un bu seanlarla ilgili notlarında Dora hakkında hoş olmayan yazılarına öfkelenen yazar Yuknavitch, bu kitabı ile bir nevi Dora'nın Freud'dan intikam almasını sağlıyor. Ve bunu yaparken gerçekten Freud'a zerre kadar acımıyor. Yuknavitch'in hayatını biraz araştırdıktan sonra gördüm ki, kardeşi ile kendisi babasının sözlü ve fiziksel tacizine maruz kalmış ve alkolik olan annesi tarafından hiç korunmamış. Bu noktada kendisini Dora ile özdeşleştirerek Dora adına aslında kendi yaşadıklarının da intikamını almaya çalıştığını düşünüyorum. Yazarın bu tarafını da düşününce keşke önce yazar hakkında biraz bilgi edinseydim dedim...
       Kitap Dora'nın dilinden anlatılıyor ki oldukça argo bir tarzı var. Ailesine karşı isyanı ve duruşu, yaşadıklarının suçlusunun kendisi olmadığını anlatmaya çalışmak için kullandığı yollar, cinsel anlamda düşündükleri ve yaşadıkları çok samimi bir şekilde aktarılıyor. Belki etrafımızda görsek dışlayacağımız Dora için için kendisi için üzüldüğümüz bir çocuk aslında. Ve o hem Dora hem yazarın kendisi aslında...
       Bu kitap ile ilgili yazacak çok fazla bir şeyim yok aslında. Yazarın Dora'yı temize çıkarmaya çalışmasını ve bir şekilde ona, kelimelerle bir kere daha kendini ortaya koyma, intikamını alma şansı vermesini takdir etmiş olsam da bunu yapış şeklini ben sevemedim. Dora'yı kullanmadan, kendi yaşadıklarını samimi bir şekilde iletse belki çok daha anlaşılır ve samimi olurdu diye düşünüyorum. Zaman zaman aşırıya kaçan tepki ve davranışların olduğu satırlarda ise Dora'nın yalnız olmadığı, yanında Yuknavitch'inde olduğunu düşünüyorum. Tepkilerin ve davranışların aşırılığına başka türlü anlam veremiyorum.
Okumak isteyenlere şimdiden keyifli okumalar, sevgiler :) 16/10/2016

Orjinal Adı: Dora: A Headcase
Yazar : Lidia YUKNAVITCH
Sayfa Sayısı : 259
Yayınevi : Aprıl Yayıncılık
Yayın Tarihi : 2014
Çeviri : Kıvanç GÜNEY
Tür : Roman


                                                                                                                           
Yazar Hakkında;
ABD'de dünyaya gelen Yuknavitch küçük yaşta babasının sözlü ve fiziksel tacizlerine maruz kalmıştır. Alkolik olan annesi ise durumu biliyor olduğu halde müdahale etmemiştir. Bu şartlarda büyüdüğü evden iyi bir yüzücü olduğu için farkedilerek Teksas Üniversitesi'ne geçmiş ve Florida'ya yerleşmiştir. Ancak alkol ve uyuşturucu bağımlılığı sebebi ile bursunu kaybetmiştir. Daha sonra İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. 3 kez evlendi. Şu anda son eşi ve oğlu ile Oregon'da yaşamaktadır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder