HİTLER'İN ŞİRRET KADINLARI / WENDY LOWER

       “Üst rütbeli bir SS subayıyla evli olan 23 yaşındaki Erna Petri, alışverişten dönerken birbirlerine sarılmış ve yarı çıplak halde yol kenarındaki bir çalılığın arasına gizlenmiş altı çocuğa rastlar. Genç kadın, toplama kampından kaçtıkları belli olan çocukları evine götürür. Kendisi de iki çocuk sahibi olan kadın çocukların karnını doyurduktan ve onları giydirdikten sonra ormana götürüp bir çukurun önünde sıraya dizer. Petri, en büyüğü 12 yaşında olan 6 çocuğu, enselerine kurşun sıkarak öldürür ve evine döner.”
       
        Amerikalı tarih profesörü Wendy Lower'ın inanılmaz bir bilgi birikimi ile hazırladığı bu kitap ile Hitler döneminde yaşanan soykırım vahşetinde, Alman kadınların rolünün ne boyutta olduğunu neredeyse inanamayarak okudum. İçeriği ile tarihi bir kaynak kitap olduğunu ve Yahudi soykırımının eksik parçalarını içerdiğini düşünüyorum. Dönemin siyasi akışı nedeniyle akademik düzeyde kariyer yapma şansı olmayan kadınlar; öğretmenler, sekreterler, hemşireler,ss subay eşleri,Hitler rüyasına yürekten bağlı Alman kadınları ve döneme uyum sağlamayı başkaldırmaya tercih eden bir diğer grup...Bu kadınlar kendi meslekleri üzerinden,kendi istekleri ile Yahudi soykırımını desteklemiş, bunu empoze etmeye çalışmak dışında kamplarda,hastanelerde,okullarda (yukarıda yaptığım alıntıda olduğu gibi)ve çevrelerinde soykırımın aktif birer üyesi olmuşlardır.
Kötü alışkanlık olarak niteledikleri davranışın, küçük yahudi çocukları şeker vaadi ile kandırıp duvara vurarak ya da ağızlarına dayadıkları silahlarla öldürmek olan kadınlar düşünün...Bunu haklı sebeplere dayandırmak,bundan zevk almak ya da bunu tamamen bir iş gibi görüp yapmak; bu kadınların hepsi bunlardan bir kısmına dahil oldular...



       Kitap, bir kaç karakter üzerinden şekillense de döneme istinaden oldukça geniş ve derin bir bilgi kaynağı olarak görülebilir. Suçlamalar, yargılamalar ve duygusal yorumlara yer verilmeden tamamen bilgilerin aktarıldığı çalışmada kimse parmakla gösterilmiyor. Hem sosyolojik hem psikolojik olarak sıradan tabir edilen kadınların nasıl birer cellata dönüştükleri detayları ile aktarılıyor. Kadınlara değer verilmediği ve alt sınıf olarak nitelendirildiği o dönemde, varlıklarını ve güçlerini göstermeleri için kendilerince doğru olduğunu düşündükleri yolun bu olduğuna inanıyorlar. Alman kadınlarının bile kendi içlerinde sınıflandırıldığı bir oluşum düşünün. Saf ırk olmadığı düşünülen Alman kadınlarının hamileliklerinin sonlandırılması ve bir daha bebek sahibi olmamaları için tamamen kısırlaştırılmaları gibi dehşet uygulamalara maruz kalan bu kadınların şanslı(!) olanları cellat olmayı seçenler...Tüm Alman kadınları bu soykırıma destek olmadı tabi ki...Ancak bunu durduracak bir oluşum içine de girmeleri neredeyse mümkün değildi.
       Öğretmenler, okullarda Alman çocukların zihinlerini nazizim ile yıkarken bir yandan da Yahudi düşmanlığının tüm tohumlarını ektiler. Sekreterler, Yahudileri belirleyip kamplara gönderilmeleri için çalışmış, listeleri hazırlamış olan gruptur. Hemşireler, hastanelerde saf olmayan Alman çocuklarının öldürülmesini sağlamış, ölüm kamplarında Yahudilerle yapılan tüm vahşi deneylerde rol almış ve öldürmüşlerdir. SS subaylarına metreslik yapan bir grup ise yine SS subaylarla birlikte bir çok vahşete aktif olarak katılmışlardır.
       Kitabı okumam oldukça uzun sürdü, içeriği dil ve anlatım olarak her ne kadar akıcı olsa da konusu itibarıyla gerçekten ağır bir çalışma. Sindirerek okumak ( ki sindirmek ne mümkün) gerekiyor. Kitapta duygusal ve eleştirel ifadeler olmaması empati kurmayı da oldukça kolaylaştırıyor. Ancak ne kadar uğraşırsanız uğraşın anlamanın, öyle sanıyorum ki yaşamadan imkansız olduğu durumlardan biri...Bir kadın olarak,bir anne olarak, bir “insan” olarak, insan kavramına millet,din,dil,ırk gibi kavramlarla sınırlamadan baktığım için anlamam öyle zannediyorum ki asla mümkün olmayacak. Benim gördüğüm tek şey saf kötülük...
       Kitabın içeriği haritalar ve fotoğraflarla zenginleştirilmiş. Bu yönü ile de tarihi bir kaynak olma niteliğini arttırdığını düşünüyorum. Anlatım kesinlikle akıcı ve dili çok iyi,çevirisi çok iyi ancak konu ağır olduğu için ben ağır ilerledim. Kitabın sonunda faydalanılan tüm belgeleri ve kaynakları tarihleri ile görebilmeniz mümkün.

       Konuya istinaden önerebileceğim bir de film mevcut. Kate Winslet'ın oynadığı “The Reader” adlı film, Nazi Almanyasında toplama kampında gardiyan olan bir kadının yaşamı ve yargılanma sürecini anlatmaktadır. Kitaptan bağımsız bir film, izlemeyenlere tavsiye ederim.


       Hitler dönemine başka bir açıdan bakabileceğiniz çok iyi bir kaynak kitap. Tarihe ilgisi olan herkes için oldukça detaylı ve başarılı bir çalışma. Tarih kitaplarımın arasında yerini aldı.
Sevgilerimle...18/04/2016


Orjinal Adı: Hitler's Furies
Yazar : Wendy LOWER
Sayfa Sayısı : 327
Yayınevi : Koton Kitap
Yayın Tarihi : 02/2014
Çeviri : Ebru SÜRMELİ
Tür : Tarih


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder