ZAHİR / PAULO COELHO

Kaybedecek daha fazla bir şeyim kalmadığında, bana her şeyi verdiler. Ben olmayı bıraktığımda kendimi buldum. Rezil olduğumda ve hala yürümeye devam ettiğimde kendi kaderimi seçmekte özgür olduğumu anladım. Belki de bende yanlış olan bir şey var, bilmiyorum, belki evliliğim biterken bile anlamadığım bir düştü... Bütün bildiğim onsuz yaşayabildiğim halde hala onu yeniden görmek, birlikteyken hiç söyleyemediğim şeyleri söylemek istediğim: Seni kendimden bile çok seviyorum. Eğer bunu söyleyebilirsem o zaman kendimle barış içinde yaşamayı sürdürebilirim, çünkü bu aşk beni rehin aldı.." Kitaptan Alıntı

        Paulo Coelho'nun hemen hemen tüm kitaplarını büyük bir keyifle okudum. “Simyacı” , “Şeytan ve Genç Kadın” ve “Veronika Ölmek İstiyor” adlı kitapları favorilerimdi. Zahir ise, uzun zaman önce okuduğum, ilk aldığımda kitaplığımda bir kaç ay beklemiş olan bir kitap. Neden bir türlü başlayamadım bilmiyorum ama tüm kitaplarım gibi aşkla aldığım ancak nazlanarak okumaya başladığım bir kitap oldu. Okumamın üzerinden yıllar geçti, yorumlamak için üzerinden geçerken bir anda, her detayı hatırlayıverdim diyebilirim. Bu kitap; aşkı, adanmayı, evliliği, arayışı, içsel yolculuğu ve sorgulamaları ile hayatınıza yeni bir pencere açacak kadar iyi!
       Kahramanımız ünlü ve zengin bir yazardır. Bir gün savaş muhabiri olan eşi Esther ortadan kaybolur. Eşi onu terk mi etmiştir, kaçırılmış mıdır,ölmüş müdür hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Ardından eşini iyi tanıyan ve onu son gören, Mikhail ile Zahir'ine doğru uzun ve kendi içinde sıradışı bir yolculuğa çıkar. Bu yolculuk boyunca sürekli geçmişe dönüşlerle eşi ile olan diyalogları ve ilişkilerini düşünür. Birbirinden farklı ülkelerde, farklı insanlarla tanışır. Her tanıştığı insanla birlikte kaybolan eşini başka yönleriyle tanıma şansı bulur. Onun neler yaşadığına ve iç dünyasına dair aslında bilmediği ve farketmediği ne çok şey olduğunu görür. Tüm bu topladığı bilgiler ve iç hesaplaşmaları ile eşini arayışı, bir noktadan sonra kendini ve hayatını sorgulamaya döner. Ve kendisini de yeniden tanıma ve tanımlama noktasına gelir. Artık ne kendisine ve kendi hayatına, ne de evliliğine ve eşine bakışı aynı değildir. Onu bulmalı ve yepyeni varlığı ile ona hislerini anlatmalı, kendince artık rahat etmelidir.
       Esther aslında mutluluğu ve hayatının anlamını bulmaya çalışan bir kadın. Eşini, tüm ilişkileri boyunca desteklemiş ve yanında olmuş ama bir türlü kendisini ifade etme şansı bulamamış, günlük koşturmacalar içinde sürekli ertelenmiş bir kadın. Bu noktada onun bu cesur davranışına hayran olmamak elde değil...Ve ona böylesine bağlı, açık yürekli, cesur, sorgulamaktan ve değişmekten korkmayan bir erkek modeli ile çok iyi iki karakter üzerine kurulu başarılı bir roman. Paulo Coelho'nun tüm kitaplarında bir sorgulama, bir hayatı anlamaya çalışma, içsel yolculuklar hep vardır. Bu şekli ile bakıldığında aslında tam bir Coelho klasiği diyebilirim. Diğer kitaplarını da okuduğum için tanıdık, bildik bir tadı vardı hikayenin...Bu şekliyle çok orijinal bir kitap okuyacaksınız diyemem ama henüz yazar ile tanışmadıysanız farklı bulabilirsiniz. Kitapta bir iyilik bankası kavramı var ki bunu da çok sevdim. Okuduğunuzda anlayacaksınız :)
       Her ne kadar nazlanarak kitaba başlamış olsam da, okumaya başlayınca akıp gitti diyebilirim. Yazar, kahramanı üzerinden oldukça başarılı ve yerinde sorgulamalarla bizi de kitabın içine alıveriyor. Bu yönüyle oldukça güçlü bir anlatıma sahip. Eğer cümlelerin altlarını çizerek okuyorsanız bu konuda da oldukça zengin bir içeriği var. Kitabın büyük kısmının altını çizdiğimi gördüm :) Kapak çalışması ise, sanki biraz ağır ve yalnız bir yolculuk olacak hissi verse de aslında oldukça akıcı bir anlatım ve yol arkadaşları ile tanışınca bir rahatlama hissi yaratıyor ki bunu sevdim.
       Kitap, Portekizce yazılmış ve ilk olarak Farsça olarak İran'da yayınlanmıştır. Ancak Tahran Kitap Festivali sırasında yasaklandığı ilan edilmiştir. Dünya genelinde 44 dile çevrilmiş ve haftalarca çok satanlar arasında yer almıştır. 2005 yılında yayınlandığını düşünürsek muhtemelen sevenleri tarafından mutlaka okunmuştur ama okumayanlar için tavsiye edebileceğim iyi bir kitap. 28/02/2016
Şimdiden keyifli okumalar, sevgilerimle...



Zahir kelime anlamı: Arapçabir kelime ola zahir; görünen, açık olan, anlaşılan anlamlarına geliyor. Yazar kitapta bu ifadeyi güçlü bir arzu, bir saplantı olarak kullanıyor.



Altını Çizdiklerimden Alıntılar:

  • Hatırlıyorum da, yıllar önce, birisi bana yaşamım boyunca sahip olduğum sevgililerim arasında bir ortak payda olup olmadığını sormuştu. Yanıt basitti: BEN. Ve bunu fark ettiğimde doğru insanı aramak için ne kadar zaman kaybettiğimi gördüm.”

  • Esther insanların neden üzgün olduğunu soruyor. ' Çok basit' diyor yaşlı adam. ' Kendi hikayelerinin tutsağı onlar. Herkes yaşamın asıl anlamının bir planı izlemek olduğuna inanıyor. Bu planın kendi planları mı olduğunu yoksa bir başkası için mi yapıldığını asla sorgulamıyorlar. Deneyimler, anılar, diğer insanların fikirlerini, ve daha birçok şeyi topluyorlar ve bu belki de başa çıkabileceklerinden çok daha fazla oluyor. Ve işte bu nedenle hayallerini unutuyorlar.”

  • Yanlış dostlar sadece zor zamanlarda üzgün destekleyici yüzleriyle ortaya çıkıyorlar, aslında bizim acımız onların mutsuz yaşamlarında bir anlamda teselli görevi görüyor.”


  • Biz insanların iki sorunu var: Birincisi ne zaman başlamak gerektiğini, ikincisi ise ne zaman duracağını bilmemek.”

  • İranlı bir bilgenin dediği gibi: Aşk kimsenin kurtulmak istemediği bir hastalıktır. Buna yakalananlar asla iyileşmek ve bu yüzden acı çekenler de tedavi olmak istemezler.”

  • Aşk evcilleştirilmiş bir güçtür. Onu kontrol etmeye çalıştığımızda bizi yok eder. Onu hapsetmeye çalıştığımızda o bizi esir alır. Onu anlamak için çabaladığımızda kendimizi kaybolmuş ve şaşkına dönmüş hissetmemizi sağlar.”

Orjinal Adı: The Zahir
Yazar : Paulo Coelho / 1947 - Brezilya
Sayfa Sayısı : 316
Yayınevi : Can Yayınları
Yayın Tarihi : 2005
Çeviri : Ayşegül Hatay
Tür : Roman

                                                                                                                                                                                
YAZAR HAKKINDA
Paulo Coelho, 24 Ağustos 1947 Brezilya doğumlu roman ve şarkı sözü yazarıdır. Kitaplardan önce şarkı sözü yazarı olarak tanınan Coelho, 1986 yılında “Hac” isimli kitabını yayınladı. Ardından 1988 yılında yayınladığı “Simyacı” adlı kitabı, 42 ülkede,26 dilde yayınlanarak eşsiz bir başarı sağladı ve yazara dünya çapında bir ün getirdi. Ayrıca Gabriel Garcia Marguez'den sonra en çok okunan Latin Amerikalı yazar oldu.Kurmuş olduğu Paulo Coelho Enstitüsü ile ülkesindeki yoksul çocuk ve yaşlılara yardım etmektedir. Aynı zamanda UNESCO'nun Kültürlerarası Diyaloglar programında danışman olarak görev yapmakta olan Coelho bir çok saygın ödülünde sahibidir. Yaşamına Rio De Janerio'da devam etmektedir. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder