YABAN KUĞULARI / JUNG CHANG

       1991'de yazıldığından bu yana tüm dünyada 14 milyondan fazla sattı. Çin'de yasaklı olan bu kitap, Mao dönemindeki sosyal yaşama,yaşananlara, Kültür Devrimi'nin insanlar üzerindeki etkilerine bambaşka bir gözle bakma şansı veriyor. İlk elden denilebilecek kadar hayatın içinden, yazarın,annesinin ve anneannesinin hayat hikayeleri ile tarihin muhteşem örgüsü...Amerikalı bir tarihçinin 12 milyon olarak belirttiği ölümler, eğitimsiz,gruplaşmış ve bölünmüş bir nesil,açlık ve yoklukla verilen hayatta kalma mücadelesi...Destansı denilebilecek kadar büyük ve gerçek!
       Yazar Jung Chang'un anneannesinin, henüz 15 yaşında iken bir emniyet müdürünün odalığı olması ile başlayan ilk sayfasından itibaren hem Çin'in geçmiş tarihine hemde içinde bulunduğu dönem bilgileri ile başlar. Anneannesinin dönemi ve yaşananlar ile annesinin doğumu, ardından annesinin yaşadıkları ve büyüyüp komünist partiye katılarak verdiği mücadeleye geçiyor. Annesinin izinden giden Jung Chang, 14 yaşında kızıl muhafızlara katılarak Mao'nun başlattığı Kültür Devrimi karşısında milyonlarla birlikte direnmeye devam eder. Kültür Devrimi ile ailesi Mao tarafından hedef gösterilmiş, tüm varlıklarını kaybetmişler ve acımasızca dışlanma ve aşağılanmaya maruz kalmışlardır. Onlarla birlikte milyonlarca insan aynı şeyleri yaşamaktadır ve çok daha kötüsü, büyük kısmı açlıktan ölmektedir.
       Bir devrin,bir neslin,bir ailenin yok oluşunu sayfa sayfa okurken, gerçekliğinin altında acı ile ezileceksiniz. Okunması her mana da zor bir kitap. İçerdiği detaylar ve tarihi bilgiler nedeni ile daha çok bir tarih kitabı okuyor gibi hissettirirken, aynı anda işlediği hayat hikayeleri ile kitaba bağlılığı ve akıcılığı çok iyi dengelemiş olduğunu düşünüyorum. Tarihi gerçek hayatlar üzerinden okumayı seviyorsanız bu detaylar kesinlikle sıkıcı gelmeyecektir.
       1998 yılında okuduğum bu kitabın, içerdiği bilgilerle, her ne kadar edebiyat dışı olarak tanımlansa da oldukça değerli bir eser olduğunu düşünüyorum. En çok korkulan ve en çok yasaklanan kitaplardan biri olması bence gerçekliği ve içerdiği bilgilerle ne kadar değerli olduğunun en önemli göstergelerinden biri.
       Kitabın dili ve anlatımı oldukça akıcı ve anlaşılır. Çoğunlukla isimleri aklımda tutmakta zorlandığımı söyleyebilirim, alışkın olmadığımızdan dolayı olduğunu düşünüyorum. Kitabın girişine aile ağacı konulmuş ki okurken ara ara kim kimdi diye bakabilmek iyi oldu.
Devamında ise bir kronoloji kısmı var, burada hem yazarın ailesi hemde Çin'i genel olarak görmek mümkün. Bu kısmı, ailenin yaşadıkları ile dönemin olayları ilişkilendirirken oldukça yararlı oluyor. Ve son sayfalarda ise büyükbabadan başlayarak aile fotoğraflarına yer verilmiş. Bu fotoğraflara kitaba başlamadan önce mutlaka bir bakın ve okuduktan sonra tekrar bakın. Artık onları tanıyor olduğunuzu hissedeceksiniz. Kitap kapağı aslına sadık kalınarak hazıranmış ve ben çok sevdim. Üç kadın kahramanımızı bir arada görmek, gerçekten varolduklarını ve bunları yaşadıklarını bilerek okumak çok başka bir duygu. Kitabı elimden her bıraktığımda fotoğraflara tekrar tekrar baktığımı ve yaşadıkları ile onları yanyana koymaya çalıştığımı anımsıyorum. Onlar gerçekten güçlü kadınlarmış...


        Hem tarih okumayı, hem gerçek hayatları okumayı sevenler için gerçekten muhteşem bir kitap. Mao döneminde yaşananlar için ise oldukça iyi bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Bu kitabı okumuş olmanın tecrübe ve tarih anlamında bana oldukça katkısı olduğuna inanıyorum. 
        Almanya'nın Hitler'inden sonra Çin'in Mao'sunu da daha yakından tanımış olduğumu düşünüyorum. Tüm bu yaşananları alıp kendi tarihimizin yanına koyduğumda Atatürk'ün ne kadar büyük bir şans olduğunu her defasında görüyorum. Elinde dikdatör olmak gibi, tek lider olmak gibi bir lüks varken onun demokrasiyi getirmiş olması, yönetimi halkına vermesi ne kadar büyük bir şans. Keşke herkes bunun farkına varabilse...Böylesi acılar yaşamamış bir millet olarak kalmak umuduyla...22/02/2016
Keyifli okumalar ve sevgiler...


Orjinal Adı: Wild Swans: Three Daughters of China
Yazar : Jung CHANG – 1952/Çin
Sayfa Sayısı : 494
Yayınevi : İnkılap Kitabevi
Yayın Tarihi : 1994
Çeviri : Mehmet Harmancı
Tür : Roman / Tarih / Otobiyografi

                                                                                                                                                                                
YAZAR HAKKINDA;
25 Mart 1952 yılında Çin'de doğan İngiliz yazar şu anda Londra'da yaşamaktadır. Yaban Kuğuları adlı otobiyografisi ile dünya çapında 10 milyondan fazla satış yapmıştır. Son olarak , Çinli lider Mao'nun biyografisi olan “Mao Zedong : Unknow Story” 832 sayfalık kitabı yayınlamıştır. İrlandalı bir tarihçi olan Jon Halliday ile evlidir. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder