SİL BAŞTAN / KEN GRIMWOOD

Hayatınızı tekrar,tekrar ve tekrar yaşamak zorunda kalsaydınız...” Kapak Yazısı

       2 Sene önce okuduğum ve yazar ile tanıştığım ilk kitabı. 1986 yılında yazılmış, tıpkı “Zaman Çarkı” gibi, zamanının ötesinde bir eser olduğunu düşünüyorum. Bu kitap benim için, çok keyifli ve çok özel bir deneyim oldu. Konusu,hikayenin insanı sarıp sarmalayan ve alıp götüren kurgusu,karakterlerin yaşadıkları ve hissettirdikleri...Bir miktar “Geleceğe Dönüş” serisini, biraz da,her daim hayranı olduğum Sandra Bullock'un oynadığı “Sıradışı”filmini anımsatsa da kitap okumanın tadı ve yeri her zaman farklıdır diyorum...
       Jeff Winston, 43 yaşındayken 18 Ekim 1988 yılında ölür. Gözlerini açtığında artık 18 yaşındadır ve geçmiştedir. Kendisine bir şans daha verildiğine inanarak,yeniden yaşamaya başlar. Daha önceki hayatından bahisleri ve yarışların sonuçlarını bildiği için zengin olur. Büyük yatırımlar yapar, bir eşi ve bir kızı olur ve yine aynı yaş ve aynı tarihte yine ölür. Bu hayatında daha temkinli davranan Jeff, öleceği zaman geldiğinde bir hastaneye gider ve bundan kurtulmak için uğraşır ancak herşeye rağmen yine aynı tarih ve saatte ölür...En son ölüp yeniden başladığından biraz daha ileri bir zamandadır. Yine başa dönmüştür ve artık onun için hiçbir şey aynı olmayacaktır.
       Jeff'in her hayata dönüşü ondan bir şeyler götürmüştür. Garip bir kısır döngünün içine sıkışan Jeff, yaşadığı hayatların hepsinde tüm varyasyonları deniyor. Kitabın oldukça sürükleyici ve merak uyandıran bir kurgusu var. Sürekli başa dönüşü sıkıcı olabilir diye düşünmeyin, her defasında farklı yaşamlar ve farklı tercihler yaptığı için sıkıcı ya da beklenti dahilinde gelişmiyor.
       Yazar, hem konu,hem kurgu hem de bakış açısı olarak gerçekten çok iyi bir yaklaşım sergilemiş. Anlatım gayet anlaşılır ve sürükleyici. Konu bütünlüğü çok iyi sağlanmış ve insanı düşünmeye itiyor. Düşündüren ve sorgulatan kitaplar iyi kitaplardır.
       Ya ben olsam sorusu doğal olarak en çok sorulan soru. Ben de düşündüm tabi ki, bir çok kere şansı olurken insanın,kaçında, ne kadar hata yapabilir diye ama kendimce vardığım sonuç; kaç kere yaşarsak yaşayalım her defasında farklı bir tercih yapsak bile, bunun sonuçları da her defasında değişecektir ve biz hep hazırlıksız olacağız sanırım...
       Biraz fantastik, biraz psikolojik ve sürükleyici bir kitap okumak isterseniz iyi bir seçenek olacağını düşünüyorum. 
Merakla ve oldukça keyif alarak okuyacaksınız. 11/12/2015
Sevgilerimle...


Orjinal Adı: Replay
Yazar : Ken Grimwood / 1944 - ABD
Sayfa Sayısı : 361
Yayınevi : Koridor Yayıncılık
Yayın Tarihi : 01/2010 – 1.baskı
Çeviri : Seçil Ersek
Tür : Roman / Fantastik

                                                                                                                                                                                

YAZAR HAKKINDA;
        Kenneth Milton Grimwood, 27 Şubat 1944 yılında ABD'de doğdu.1961 de İndian Springs'den mezun oldu. Daha sonra Bard Collage'da psikoloji eğitimi aldı. Bir radyoda editörken kitaplarını yazmaya başladı. Bir kez evlenmiş,hiç çocuğu yok ve hayatını çoğunlukla yalnız geçirmeyi tercih etmiş bir yazar. 6 Haziran 2003 yılında 59 yaşında, "Replay" adlı kitabının devamı üzerinde çalışırken evinde geçirdiği bir kalp krizi neticesinde hayatını kaybetmiştir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder