MELEKLER VE ŞEYTANLAR / DAN BROWN


İnsan aklı, bedeninden daha büyük acılar çekebilir.” Kitaptan alıntı.

Yazarın “Da Vinci Şifresi” ni okuduktan sonra diğer kitaplarını okumak benim için kaçınılmazdı. Biz, Da Vinci Şifresi ile yazarı tanımıştık ama ondan öncesi “Melekler ve Şeytanlar” isimli bu kitaptı. Bende sonradan öğrendim. Bu kitabı okuduktan sonra gerçek anlamda bir şaşkınlık yaşadım. Brown'un tüm kitaplarını okudum ve “Melekler ve Şeytanlar” bana göre onun baş yapıtı olabilecek bir diğer kitap. Tabi zevkler tartışılmaz ama şahsen ben bu kitabın hayranıyım ve üzerine tanımıyorum. Okuduğum en iyi 10 kitabı seçmem gerekse, kesinlikle bu kitap orada yer alacaktır.
Arka kapak yazısında yer alan bir ambigram, soldan sağa ve ters çevrilip okunduğunda aynı şekilde okunuyor. Kitabın düğüm noktasının bu olduğu belirtiliyor.   


       Robert Langdon bu defa, Katolik kilisesinin inançlarını kötüleyerek bilimi yücelten İlluminati tarikatı ile karşı karşıyadır. Evinde uyurken aldığı bir telefonla işlenen bir cinayeti ve kurbanın göğsüne bir sembol dağlandığını öğrenir. Bunun üzerine İtalya'nın yolunu tutan Langdon çalınan karşı madde isimli buluşun Vatikan'ın altına saklandığını öğrenir. Vatikan'da aynı zamanda yeni papanın seçimi olacaktır ve İlluminati 4 papa adayını kaçırır. Üstelik her saat başı bir papa adayını öldüreceğini ve geceyarısı Cern'den çaldıkları karşı madde ile Vatikan'ı yok edeceklerini bildirirler.
Langdon ve yeni arkadaşı İlluminatinin peşine düşer ve kaçırılan papa adaylarını bulup Vatikan'ı kurtarma mücadelesine girişirler. Bu macera Vatikan'ın kütüphanelerinde,gizli geçitlerinde,Roma sokaklarında,kiliselerde ve katakomblarda geçecektir. Ve yine bıçak sırtı bir okuma hali bizi bekler...
       Mekanların gerçek oluşu kitabı daha etkileyici yapıyor. Tasvirleri o kadar iyi ki gözünüzde canlandıramamanız mümkün değil. Langdon ile birlikte Vatikan'ın içinde dolaşma,yine bir çok sanat eseri hakkında bilgi edinme, Roma'yı belki de hiç akla gelmeyecek şekilde tanıma ve değerlendirme şansının yanı sıra nefes nefese bir macera da kitabın bonusu olmuş kesinlikle. Sürekli bir bilgi bombardımanı, sürekli bir macera, beklenmedik karakterlerden beklenmedik ifadeler ve girişimler. Olağanüstü bir şekilde 574 sayfa boyunca dikkatim hat safhada kitabı okuyabildim. Bu bir yazar için kesinlikle büyük başarı. Bir sonraki sayfayı da okuyayım,ama burda bırakamam derken kitap bitiveriyor ve yine Brown'a yakışır bir şekilde ters köşeye yatırdığı bir sonla final yapıyor. Kitabı bu kadar sürükleyici yapan unsurlardan en önemlisi bir zaman sınırı olması. İlluminatinin 4 saat verdiği açıklaması ile kitap inanılmaz bir hızla akmaya başlıyor.
       Kesinlikle ciddi araştırmalar ve müthiş bir zekanın ürünü olduğunu kitabın ilk sayfalarından sonuna kadar hissediyorsunuz. Böyle bir kurgu ve hikaye nasıl bu kadar iyi tasarlanabilir,inanılmaz. Tüm bu tasarım içinde sanat ve tarihe istinaden edindiğimiz bilgiler yanımıza kar kalıyor o ayrı :)

       Bu kitabında bir film uyarlaması oldu ve tabi ki yine başrolde Tom Hanks oynadı. Bu kadar sürükleyici ve temposu üst düzey bir kitabı film olarak izlediğinizde kesinlike aynı tadı alamıyorsunuz onu anladım. Film Da Vinci Şifresi filmine oranla daha sürükleyici olsa da kitaptaki o bıçak sırtı hissi ve karşı konulmaz sonraki sayfaya geçme hissini tabi ki veremiyor. Bazı kitaplar sadece kitap olarak kalmalı diye düşünüyorum, ticari kaygılarla hareket edildiğinde, kitaptan belki de çok daha fazla keyif alacak olan bir kitleyi kaçırıyorlar...

Film Afişi

       Henüz okumadıysanız ve Dan Brown'un dehasını tam anlamıyla görmek isterseniz bu kitabını okumalısınız. Kurgu ve gerçeklerin iç içe geçtiği,olabilecek en cezbedici,en merak uyandırıcı şekilde harmanlandığı bu kitap, kesinlikle okunmaya değer... 25/12/2015
Şimdiden keyifli okumalar ve seyirler dilerim. Unutmayın, önce kitap!
Sevgilerimle .


Orjinal Adı: Angels & Damons
Yazar : Dan Brown / 1964 - ABD
Sayfa Sayısı : 574
Yayınevi : Altın Kitaplar
Yayın Tarihi : 05/2004
Çeviri : Petek Demir
Tür : Roman / Polisiye

                                                                                                                                                                                

YAZAR HAKKINDA;
22 Haziran 1964 yılında Amerka'da doğan Dan Brown, Başkanlık ödülü kazanmış matematik profesörü bir baba ve ilahiyat sanatçısı olan bir annenin oğlu olarak bilim ve din gibi felsefelerin egemen olduğu bir ortamda büyüdü. Eğitim hayatından sonra bir süre okuduğu okulda İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra şifre çözme ve gizli örgütlere duyduğu ilgi üzerine, 1996 yılında ilk romanı olan “Dijital Kale” yi yayınladı. Ardından 2000 yılında, içinde bulunduğu bilim,din paradoksundan esinlenerek kaleme aldığı “Melekler ve Şeytanlar” adlı kitabını yayınladı. 2001 yılında yayınladığı, tekno-gerilim türündeki sayılı eserlerden biri olan “İhanet Noktası”nda politikada ahlak,gizli teknoloji gibi konuları işledi. Büyük babasının mason olduğunu açıklayan Brown'un 2009 yılında yayınladığı “Kayıp Sembol” adlı kitabında masonları işlemiş olmasının nedeni buna bağlanmıştır. Son olarak 2013 yılında “Cehennem” adlı kitabını yayınlayan Brown hala Amerika'da yaşamaya devam etmektedir. Sanat tarihçisi ve ressam olan eşi Blythe, araştırmalarına yardımcı olmakta ve kitaplarına fon sağlamaktadır.
www.danbrown.com




 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder