PROFESÖR / JOHN KATZENBACH

Aklının sana oynadığı oyuna ne kadar direnebilirsin?” Kapak Yazısı

       Yazarın, geçen sene Psikoanalist isimli kitabını beğenerek okumuştum. İlk okuduğunuz kitabın iyi olması yazar adına tabi ki referans oluyor ve diğer kitaplarını da takip ediyorsunuz. Bu kitabını da böyle edindim. Benzer bir hikaye bekliyordum ancak çok daha farklı ve en az ilki kadar sürükleyici bir kitapla karşılaştım.
       Kitabımız, psikoloji profesörü olan Adrian'ın ileri derecede demans hastası olduğunu öğrenmesi ile başlıyor. Bu hastalık sebebi ile hayaller görmekte ve ciddi unutkanlıklar yaşamaktadır. Doktorunun yanından ayrıldıktan sonra, yaşadığı şok ve bununla yaşamak yerine ölümü tercih etme düşünceleri içerisinde evine gitmektedir. Bu arada 16 yaşındaki Jennifer,annesi ve üvey babası ile yaşadığı evden kimbilir kaçıncı defa tekrar kaçmıştır. Evinden uzaklaşıp yolda yürürken bir araba yanaşır ve Jennifer'ı kaçırır. Adrian'da o sırada oradan geçmektedir ve olaya şahit olur. Ancak bu gerçek midir yoksa hasta olan zihninin bir oyunu mudur bir türlü emin olamaz ve polise gidip durumu bildirir. Bundan sonra kitabımız üç farklı koldan ilerlemektedir. Adrian hayatına son vermek niyetindedir ancak ilk önce gözlerinin önünde kaçırılan kızı bulması gerekmektedir. Bu süreçte ölmüş olan aile bireylerinin hayalleri ile konuşarak kendi araştırmasını sürdürmektedir. Polis,çevreden topladığı bilgiler ve Adrian'ın zorlaması ile Jennifer'ı aramaktadır. Üçüncü kolda ise hikayenin en üzücü ve rahatsız edici tarafı vardır. Jennifer, What Comes Next adlı internet sitesi sahipleri Linda ve Michael isimli çift tarafından bir odaya kapatılmış,kendisine 4 numara ismi verilmiştir. İçerisinde kameralar bulunan oda da Jennifer'a sistematik olarak işkence edilmektedir. Ve bu süreçleri online olarak, dünyanın dört bir yanındaki hastalıklı zengin insanların izlemesi için paylaşmaktadırlar. Jennifer'ın içinde bulunduğu ruh hali ve yaşadığı acılar ise insanın içini acıtmaktadır.
       Kitap, dil ve anlatım olarak gayet akıcı ve anlaşılır. Kurgu ise gerçekten çok başarılı. Ben,parça parça ilerleyecek şekilde bölümlere ayrılmış yazım şeklinden pek hoşlanmazdım ancak,bu kitapta oldukça keyif aldığımı söyleyebilirim. Zaman zaman profesörün hayaller aleminde geçirdiği zamanları sıkıcı bulsam da genel olarak başarılı bir kitap.
       İşlediği konu itibarı ile de aslında dikkat çekici olduğunu düşünüyorum. İnsanların bu şekilde işkencelerle, hastalıklı bir eğlence ve zevk unsuru olarak kullanıldığını bazı dizi bölümlerinde ve film konusu olarak görmüştüm. Gerçekliğinin de mümkün olduğu bir zamanda ve dünyada yaşıyoruz maalesef. Görmediğimiz ya da yaşamadığımız şeyleri kabullenmekte zorluk çektiğimiz düşünülürse kitabın konusu bu manada boşluk doldurabilecek kadar iyi tasarlanmış. Jennifer'ın ruh hali ve yaşadıkları oldukça detaylı ve okurken strese girecek kadar gerçekçi anlatılmış.
       Bu Koridor neden kapakları inatla benzer tasarlıyor onu da anlamış değilim. İlk başta hoşuma gitmiş olsa da artık rahatsız edici buluyorum. Kitapları yan yana koyduğunuzda aynı kitabın serisi gibi duruyor. Halbuki farklı yazarlar ve farklı içerikler. Kapak, kitabın içeriğini yansıtmalı hatta hissettirmeli diye düşünüyorum. Bence artık kapak tasarımı konusuna bir el atmaları gerek.
       Kitabın, iyi bir konusu,başarılı bir kurgusu ve sürükleyici bir anlatımı var. Zihninizde yeterince iyi canlandırdığınızda film tadında bir okuma olabiliyor... Keyifle okunabilecek bir çalışma,tavsiye ederim. 04/12/2015
Keyifli okumalar.
Sevgilerimle... :)


Orjinal Adı: WHAT COMES NEXT ( DEER PROFESOR)
Yazar : JOHN KATZENBACH / 1950 - ABD
Sayfa Sayısı : 512
Yayınevi : KORİDOR YAYINCILIK
Yayın Tarihi : 2013 / 1.baskı
Çeviri : ENDER NAİL
Tür : ROMAN / POLİSİYE

                                                                                                                                                                                


YAZAR HAKKINDA;
23 Haziran 1950 ABD doğumlu yazar John Katzenbach, eski ABD Başsavcısının oğludur. Katzenbach bir süre, Miami Herald ve Miami News yayınları için ceza mahkemesi muhabirliği yapmıtır. Ayrıca Heralp Tropic dergisinde yazarlık yapmıştır.
Gazetecilik kariyerini kitap yazmak için bırakmış ve 1982'de ilk kitabını yazmıştır. “Heat of the Summer”adlı bu kitabının “The Mean Season” adı ile filmi yapıldı ve başrolde Kurt Russell oynadı. 1999 yılında yazdığı bir diğer kitabı “Hart'a War”'ı yayımladı ve 2002 yılında bu kitabında aynı isimle filmi yapıldı.Eşi ile birlikte Massachusetts'te yaşayan yazarın toplam 14 kitabı bulunmaktadır ve bunların 5 tanesi Koridor Yayıncılık tarafından dilimize çevrilip yayınlanmıştır.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder