KLASİK YUNAN MİTOLOJİSİ / ŞEFİK CAN

       Mitolojiye merakı olanlar,mitleri okumaktan keyif alanlar için, içerik olarak çok zengin ve içindeki çizimlerle okuması daha keyifli hale getirilmiş akademik içerikli bir kitap. Lisede sanat tarihi dersiyle başlayan mitoloji merakım bu yönde çalışmaları okumamla devam etti. Okudukça daha çok sevdim ve daha fazlasını merak etmeye başladım. Yunan mitolojisi ile başlayıp Çin ve Japon mitlerine doğru uzandım. Ama bana bir şekilde, hep Yunan mitolojisi daha ilgi çekici ve keyifli gelmiştir. Ve bu konuda okuduğum en iyi kitap bu olmuştur.
       Şefik CAN'ın 1970 yılında kaleme aldığı bu çalışma İnkılap Kitabevi tarafından yayınlanmıştır. Benim aldığım 5. baskısı diğer baskılardan daha geniş bir içeriğe sahip. Gördüğü ilgi nedeniyle kitaba daha fazla detay eklenmiş ve sonundaki sözlük bölümü geliştirilmiştir. Yazar, mitoloji tanımı ve mitlerin doğuşu hakkında verdiği bilgilerle başlayan kitap, Yunan theogonisi ile devam etmiştir. Yunan tanrılarının varoluşundan sonra insanın yaratılışı ve sırası ile mitlerin anlatımını içermektedir. Kitap yazıldığı yıla ve konusuna bakıldığında, okunması gerçekten çok rahat,keyifli ve anlaşılır şekilde hazırlanmış. Yunan mitolojisine dair her türlü bilgi ve mite rahatlıkla ulaşılabilen kitapta anlatımlar çizimlerle güçlendirilmiş. Bu durum mitleri daha gerçekçi bir hale getirmiş. Bu yönüyle kitabı çok başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Kitabın ortasında dönemin haritası orijinal isimleriyle bulunmaktadır. 389.sayfadan itibarende geniş sözlüğe ulaşıyoruz. Bu sözlükte kitapta yer alan ve almayan tanrılardan,kahramanlardan başka, en ünlü kişilerin,denizlerin,dağların,ırmakların adları ve detayları alfabetik sırası ile bulunmaktadır. Yazar önceliği ülkemizde geçen mitlere verdiğini belirtmiş ve bunları oldukça detaylı anlatmıştır.
       Yunan mitolojisine merakınız varsa ve hem sözlük olabilecek hemde mitleri okuyabileceğiniz, anlatımı akıcı ve keyifli,zengin içerikli bir kitap isterseniz bu kitap kesinlikle size göre. Mitolojiye giriş içinde kullanılabilir bir çalışma. Bu kitapla başlayan mitoloji yolculuğunuz bu alanda daha fazla kitap okumanıza sebep olabilir :)
       Bu tarz çalışmaların hayal gücünü geliştiren bir etkisi olduğuna inanıyorum. Ve mitlerin her ne kadar gerçek olmayan hikayeler olduğu söylense de, birebir olmasa bile mutlaka bir şeylerin etkisi ile bu hikayelerin ortaya çıktığına inanıyorum. Yani bir yerlerinde bir gerçeklik olmalı diye düşünüyorum.Ya da böyle düşünmek hoşuma gidiyor olabilir :)
       Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar dilerim. Benzer çalışmalar okuyan arkadaşlarda önerilerde bulunursa sevinirim. 04/01/2016
Sevgilerimle.


Orjinal Adı: Klasik Yunan Mitolojisi
Yazar : Şefik CAN / 1910 - Erzurum
Sayfa Sayısı : 543
Yayınevi : İnkılap Kitabevi
Tür : Mitoloji

                                                                                                                                                                            

YAZAR HAKKINDA
     22 Haziran 1909 yılında Erzurum'da doğmuştur. Türk mütefekkiri, mutasavvıf, araştırmacı yazar, emekli albay, şair, edebiyat öğretmenliği gibi çok yönlü bir kişiliğe sahipti. Yazar aynı zamanda Mevlana'nın öğretilerini hayatına en iyi şekilde geçiren engin şahsiyetlerdendir. Ömrünü Mevlana'ya ve onun eserlerini anlayıp,anlatmaya adamıştır. 23 Ocak 2005 yılında vefat etmiştir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder