KAN KİTAPLARI - 3 CİLT / CLIVE BARKER

Korku Edebiyatı'nın geleceğini gördüm, adı Clive Barker'dı...” Stephen King


2006 yılında, çalıştığım şirkette bir arkadaş bana Undying diye bir oyundan bahsetti. Bilgisayar oyunlarını sevenler dilini de az çok bilir. Fsp tarzında bir oyun ve korkudan oyunu bir türlü oynayamadığını, seslerin,müziklerin dehşet olduğunu söyledi. Velhasıl oyunun bir yerlerinde karşısına çıkan bir howler ve çıkarttığı ses onu sandalyeden düşürmeye yetmiş ve oyunu bırakmış...Oyunu istedim,aynı gece ışıkları kapattım,kulaklıkları taktım ve oyuna başladım. Clive Barker's Undying girişinden sonra yaşadığım paranoya inanılmazdı. Sürekli odanın içine bakıp durdum ve gerçekten korku denen duyguyu sonuna kadar yaşadım diyebilirim. Arkadaşımın aksine oyunu aynı gecenin sabahında bitirdim :) Oyun o kadar eski ki grafikler berbat ama hiç önemsemiyorsunuz, yarattığı gerilim eşsizdi!



       Son yıllarda grafik konusundaki ilerlermeleri düşünürseniz gerçeğe yakın oyunlar var ve çoğu gerçekten iyi ama ben bu oyundaki korku ve paranoyayı bir daha hiç yaşayamam derken Clive Barker's Jericho çıktı...



       Sonra kim bu Clive Barker denen adam diyerek peşine düştüm ve kitapları olduğunu gördüm. Hatta bazı korku filmlerindeki karakterleri onun yarattığını gördüm ki şaşırmadım,inanılmaz bir hayal gücü. Aynı zamanda yönetmen,senarist,tiyatro oyun yazarı, müzik ve resim alanlarında da ne kadar usta olduğunu gördüğüm Clive Barker'ın kitaplarını okumaya başlamam artık kaçınılmazdı ve 2006 yılında kitap fuarından aldığım Kan Kitapları ile başladım...
       Kan kitapları aslında 6 kitaplık bir seri. Oğlak Yayınları, serinin tamamının kendi yayınevinden çıkacağını belirtmiş olsa da sadece 3 kitabı yayınlandı. Epik Fantezi Edebiyatı denen kavramla tanışmamda bu kitaplarla oldu. Gerçekten bambaşka bir tür ve yaratılan dünyalar,varlıklar ve olaylar ciddi bir zekanın,iyi bir kalemin ürünü ise okumaya doyulmuyor.
       Kan Kitapları, içinde birbirinden bağımsız kısa hikayelerden oluşuyor. Her hikayede kahramanlar ve olaylar tamamen farklı...Barker,hikayelerin doyurucu olduğu takdirde uzun yazılardan daha etkili olduğuna inandığını belirtmiş ve kitaplarında bunu görmek mümkün. Kitapları da her zaman ki gibi geceleri okuma şansım oldu, başka türlüsünü düşünemezdim, hikayelerin etkisini ve yarattığı korkuyu arttırmanın en iyi yolu, doğru atmosferi yakalamış olmak diye düşünüyorum. Oyundan yola çıkarak kafamda oluşturduğumdan biraz daha farklı,bol bol et,kan ve ölüm kokan sayfalarda gezindim.             Oyunun sanırım görsel ve işitsel bir yanı da olduğu için yarattığı etki de kitaplarından farklı oldu. Kitaplardan etkilenmemek mümkün değil, eğer yeterince zorlayıp yarattığı ortamları ve varlıkları kafanızda canlandırabilirseniz işte o noktada korku dolu bir dünyaya adım atmış oluyorsunuz. Aslında tam olarak korku ile sınırlamak Barker'a haksızlık olacaktır. Felsefe eğitimini bambaşka bir boyutta eserlerine yansıttığına inanıyorum. O ölüm kadar yaşamı, kötülük kadar iyiliği de, romantizmi de bambaşka boyutlarda anlatmaktadır. Okuduğum 3 kitapta en çok etkilendiğim bölüm daha sonra film olarak beyaz perdeye aktarıldı.Onu da izledim ve evet Clive Barker'ı her yönüyle sevdiğime karar verdim. Hala bir benzeri olmadığını düşünüyorum. Nitekim bir karakterde bu kadar özelliğin ve yaratıcılığın bir arada bulunması gerçek bir deha olduğunun göstergesidir. Kitapları bambaşka bir dünya olan Barker'ın filmleri de çok başkadır. Stepken King gibi bir ustanın Barker için yaptığı yorum bence tartışmasız doğru ancak eksik bir yorum. İkisi de korku yazarı gibi görünse de Barker'ın kitaplarını ve King'in kitaplarını okuduğunuzda aslında ne kadar farklı olduklarını görmemek mümkün değil.

KAN KİTABI FİLM AFİŞİ
       Kitapları tek tek değerlendirme gereği duymuyorum,zaten hepsi kısa hikayelerden oluştuğu için ancak tarzı ve yazımı ile ilgili yorum yapabilirim. Vahşi bir yaratıcılığı olan,sürükleyici, ürkütücü, insanın aklını başından alabilecek kadar korkutucu bir şeyler okuyup adrenaline tavan yaptırmak isterseniz mutlaka ama mutlaka okumalısınız. Hala kitap yazmaya devam ediyor ve bir çoğu dilimize çevrildi. Gerilim değil gerçek korku filmlerini seviyorsanız filmlerini izlemelisiniz ve bilgisayar oyunlarından hoşlanıyorsanız oyunlarını oynamalısınız. (Grafiklere aldırış etmeden :) )
       Ve yine özellikle belirtmek isterim önce kitapları ile başlayın. Onu anlayın,tanıyın,tarzına aşina olun ki filmleri sizin için bir anlam kazanabilsin...
Gerçek bir Clive Barker hayranı olduğum doğrudur ve kendisini tek geçmeye devam edeceğim :)



Nedir bu Epik Fantezi Edebiyatı?
Gerçek dünyadan farklı olan, ikincil bir dünyada geçer. Coğrafi,dini,kültürel yapısı tamamen farklıdır. Hatta kiminde kendine ait haritalarda mevcuttur. Fantastik Edebiyat'ın alt türüdür.
Yüzüklerin Efendisi,Hobbit,Zaman Çarkı,Harry Potter serisi gibi örnekler bu alan içinde verilebilir.



Orjinal Adı: Books of Blood
Yazar : Clive Barker / 1952 - İngiltere
Sayfa Sayısı : 776 – 3 kitap toplam sayfa sayısı
Yayınevi : Oğlak Yayınları
Yayın Tarihi : 2004
Çeviri : Dost Körpe
Tür : Epik Fantezi

                                                                                                                              
YAZAR HAKKINDA;
1952 yılında Liverpool doğumolu olan Clive Barker,yazar,yönetmen,ressam ve yapımcıdır. Liverpool Üniversitesinde İngilizce ve Felsefe okumuştur. Gençliğinde tiyatro oyunları yazmaya başlamış,21 yaşında Londra'ya yerleşmiş ve 8 yıl boyunca hayatını sosyal yardımlar yaparak geçirmiştir. Daha sonra kendi tiyatro ekibini kurmuş ve yazdığı oyunlar ile adını duyurmaya başlamıştır. İlk olarak Kan Kitapları serisini yazan Barker,ardından Damnation Game adlı romanını tamamlamıştır. 1987 yılında senaristiğini ve yönetmenliğini yaptığı Hellraiser filmini çekmiş ve daha sonra yarattığı baş kahramanın çok tutulması ile devam filmlerini çekmiştir. 4 yaşında iken Fransız bir paraşütçünün ölümüne tanık olmuştur ve yazdığı öykülerde onu tasvir ettiği söylenmektedir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder