DA VINCI ŞİFRESİ / DAN BROWN

       Zaman ne çabuk geçiyor, daha dün gibi Dan Brown kitaplarına kendimi kaptırışım. 2004 yılında Da Vinci Şifresi ile başlayıp en son “Kayıp Sembol” kitabını okuduğum Brown, zekasına ve kurgusuna hayranlık duyduğum nadir yazarlardandır.
       Harvard Üniversitesi Simge-Bilim profesörü olan Robert Langdon, Paris'te bir iş seyahatindeyken bir gece yarısı, Louvre'un müdürünün öldürüldüğü haberini alır ve olay yerine gider. Buradaki incelemelerinde müdürün ölmeden önce onlara, bir sırrı açığa çıkarak ipuçları bıraktığını anlar. Ve bu sır Mona Lisa tablosunun içine gizlenmiştir. Langdon, bir kriptoloji uzmanı olan Sophie Neveu ile birlikte bu ipuçlarını takip ederken bir yandanda suçlu pozisyonuna düşer. Aynı zamanda içinde,Newton, Botticelli, Victor Hugo ve Da Vinci'nin de bulunduğu Sion tarikatının da konu ile ilgisi vardır. Öldürülen müze müdürü bu taikatın son üyesidir ve kutsal kaseyi korumakla görevlidir. Ölümünün ardından Opus Dei denen kilise ve öğretmen lakaplı biri daha bu sırrın peşine düşmüştür. Langdon ve Neveu bir yandan cinayeti aydınlatmaya çalışırken, bir yandan polislerden ve Opus Dei ile öğretmenden kaçarlar. Ve hepsinden öte, takip ettikleri ipuçları ile tarihi yeniden yazmaktadırlar.
       Bir polisiye film izler gibi hissettiren,inanılmaz sürükleyici ve aşırı bilgi yüklü çok iyi bir kurgu gerçekten. Hem kitabı okurken,hem okuduklarınızı araştırırken bir çok şey öğrenebiliyorsunuz. Konu biraz karışık gibi görünse de sürükleyiciliği o kadar iyi ki saatler içerisinde okuyup bitirebiliyorsunuz. Dili ve anlatımı anlaşılır, çeviri,konu,kurgu ve karakterler de iyi olunca su gibi bir kitap olmuş diyebilirim.

Okumayan pek kimse kaldığını zannetmiyorum,döneminin hit kitaplarındandır. Hatta, Dan Brown'un sonraki kitapları da bu kadar çok bilinince kaçıranlar da yakalamıştır diye düşünüyorum. Hiç biri olmazsa 19 Mayıs 2006 yılında kitap,beyaz perdeye uyarlanmıştır. Filmini de izlediğim halde yine her zaman ki gibi kitabı tek geçeceğim. Tom Hanks ve Jean Reno oyunculuk konusunda her ne kadar hayran olduğum karakterler olsa da, bunun bir kitap uyarlaması olması,kitabı benim için ister istemez ilk sıraya koyuyor. Ama oldukça emek verilmiş ve iyi bir filmdi. Kısa yoldan gitmek isteyenler filmi de izleyerek Dan Brown ile tanışabilir diye düşünüyorum. 

Film Afişi


       Gelelim kitabın etkilerine...Kitaptaki ana tema, İsa'nın soyunun devam ettiği, Magdalalı Meryem'in İsa'nın eşi olduğu ve İsa öldüğünde Meryem'in hamile olduğu yönündedir. Bu şekilde bakıldığında Brown, bu kurgu ile İsa'nın, Vatikan'ın iddia ettiği gibi kutsal biri olmadığı tezini ortaya koymuştur. Bu nedenle Vatikan,hiçbir hristiyan'ın bu kitabı okumasını istemediğini açıklamış,bunun Hristiyanlığa yapılan çirkin bir saldırı olduğunu iddia etmiştir. Ancak kitap o kadar başarılı oldu ki dünya genelinde 40'tan fazla dile çevrildi ve yayınlandığı ülkelerde en çok satanların başında yer aldı.
       Tıpkı bir puzzle gibi örülmüş kurgusyla polisiye seven herkese tavsiye edeceğim bir çalışma. Tabi hala okumayan kaldıysa :) Boş bir vaktinizde izlemediyseniz filmini de tavsiye ederim, Tom Hanks ve Jean Reno oyunculukları ve kaliteleriyle yine göz dolduran bir performans sergiliyorlar. 25/12/2015
Şimdiden keyifli okumalar,
Sevgilerimle :)



Orjinal Adı: The Da Vinci Code
Yazar : Dan Brown / 1964 - ABD
Sayfa Sayısı : 495
Yayınevi : Altın Kitaplar
Yayın Tarihi : 04/2004
Çeviri : Petek Demir
Tür : Roman / Polisiye

                                                                                                                                                                           
22 Haziran 1964 yılında Amerka'da doğan Dan Brown, Başkanlık ödülü kazanmış matematik profesörü bir baba ve ilahiyat sanatçısı olan bir annenin oğlu olarak bilim ve din gibi felsefelerin egemen olduğu bir ortamda büyüdü. Eğitim hayatından sonra bir süre okuduğu okulda İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra şifre çözme ve gizli örgütlere duyduğu ilgi üzerine, 1996 yılında ilk romanı olan “Dijital Kale” yi yayınladı. Ardından 2000 yılında, içinde bulunduğu bilim,din paradoksundan esinlenerek kaleme aldığı “Melekler ve Şeytanlar” adlı kitabını yayınladı. 2001 yılında yayınladığı, tekno-gerilim türündeki sayılı eserlerden biri olan “İhanet Noktası”nda politikada ahlak,gizli teknoloji gibi konuları işledi. Büyük babasının mason olduğunu açıklayan Brown'un 2009 yılında yayınladığı “Kayıp Sembol” adlı kitabında masonları işlemiş olmasının nedeni buna bağlanmıştır. Son olarak 2013 yılında “Cehennem” adlı kitabını yayınlayan Brown hala Amerika'da yaşamaya devam etmektedir. Sanat tarihçisi ve ressam olan eşi Blythe, araştırmalarına yardımcı olmakta ve kitaplarına fon sağlamaktadır.
www.danbrown.com



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder