AKLINDAN BİR SAYI TUT / JOHN VERDON

Seni o kadar iyi tanıyorum ki ne düşündüğünü biliyorum...” Kapak Yazısı

       Geçtiğimiz aylarda okuduğum ve gerçekten çok keyif aldığım bir kitap. Yazarın ilk kitabı olduğunu da dikkate alırsak gerçekten iyi bir iş çıkarmış. Ve konunun ehli olduğunu düşündüğümüz yazarları dahi etkileyen bir kurgu ortaya çıkarmıştır.
       Dave 47 yaşında,emekli olmuş bir cinayet dedektifidir. Mesleği gereği düzensiz hayatının ardından, eşi ile birlikte şehir dışında bir kırsala yerleşmiş ve uzun zamandır özlemini çektiği düzenli bir hayata geçmek için uğraşmaya başlamışlardır. Mark, Dave'in yıllar öncesinden bir dostudur ve bir gün bir imzasız mektup alır. Aklından bir sayı tutması istenmektedir. Ve yanında küçük bir zarfta başka bir notla tuttuğu sayıyı bulacaktır. Mark'a mektuplar gelmeye devam eder ve bunlarda belirtilen kod isim ile adrese ödemesi istenen bir çek vardır. Mark, bu çeki yollar ancak çek ona geri gelmiştir. Eski arkadaşı Dave'i arayan Mark, olayları anlatır ve ondan yardım ister. Dave yardım isteğini gönülsüzde olsa kabul eder ancak olaylar öyle beklenmedik şekillerde gelişir ki artık Dave bu oyunun bir parçası haline gelmiştir. Arkadaşı Mark evinde ölü bulunur ve araştırdıklarında benzer şekilde ölen farklı kurbanlar olduğu da ortaya çıkar. Dave artık bu davayı çözmek ve katili ortaya çıkarmak zorundadır. Çünkü o da artık katilin kurbanlar listesinde yerini almıştır.
       Gerilim ve polisiye seven tüm okurların gerçekten büyük bir keyif alarak okuyacağı bir kitap. 475 sayfanın nasıl bittiğini, sayfaların nasıl akıp gittiğini anlamadım. Ard arda gelen mektuplar, bırakılan ipuçları, şaşırtıcı bir şekilde insanı kitabın içine çekiyor. Yazar bunların zamanlamalarını o kadar iyi ayarlamış ki hiç kopmadan, aynı merak ve heyecanla sonuna kadar kitabı okutuyor. Kurbanlara ve katile dair enteresan bilgiler veren yazar,okuru kitap boyunca şaşırtmaya da devam ediyor. Gerçekten çok zekice kurgulandığını başından sonuna kadar hem gösteriyor hem hissettiriyor.
       Kitabın çevirisinin iyi olduğunu düşünüyorum, anlatımla ilgili hiç bir sıkıntı yaşamadan gayet rahat okunuyor. Koridor Yayıncılık,kaptırmış bir kapak stili hep öyle gidiyor. Kitabın orjinal kapağını yazarın sitesinden inceledim ve çok daha fazla beğendim. Bu birbirinin aynı kapaklar, tüm kitapları bir seri gibi gösteriyor. Keşke Koridor Yayınları serisi gibi değil de kitap içeriğini yansıtan, kitaba dair kapaklar tercih edilse diyorum ve kapağa her zaman ki gibi kocaman bir eksi veriyorum...

ORJİNAL KAPAK
       Yazar, reklam sektöründen emekli olduktan sonra eşi ile bir kırsalda yaşamaya karar veriyor ve emeklilik ürünü bu kitaplar ortaya çıkıyor. Bu şekliyle yazarın baş karakter Dave ile benzerliği de başka bir dikkat çeken nokta. Bu kitabın başarısının ardından yazar devam ediyor ve 4 kitap daha yayınlıyor. Dave emekliliğin tadını bir süre daha çıkartamayacak gibi görünüyor çünkü sonraki kitaplarda da yine dedektifimiz Dave :). Yazar, ben emekli olamıyorsam o da olamaz der gibi sanki ne dersiniz ?)
Polisiye gerilim türü bu kitabı, türün sevenlerine mutlaka, türden uzak olanlara da "bir değişiklik fena olmaz belki" diyerek tavsiye ediyorum. 10/12/2015
Keyifli ve heyecanlı okumalar dilerim.
Sevgilerimle...


Orjinal Adı: Think of a Number
Yazar : John Verdon / 1942 - ABD
Sayfa Sayısı : 475
Yayınevi : Koridor Yayıncılık
Yayın Tarihi : 2011 / 1. baskı
Çeviri : Cemile Özyakan
Tür : Roman / Polisiye-Gerilim

                                                                                                                                 

YAZAR HAKKINDA;

John Verdon, 1942 yılında ABD'de doğmuştur. Reklam sektöründe uzun yıllar çalıştıktan sonra eşi ile birlikte Catskill dağları eteklerinde bir kırsala yerleştiler. Emekliliğinden iki sene sonra eşininde desteği ile ilk kitabı olan “Aklından Bir Sayı Tut”u yayınladı. Okurlar ve eleştirmenlerden aldığı olumlu eleştriler ve kitabının satış rakamlarından sonra yazmaya devam etti 4 kitap daha yazdı. Tüm kitapları Koridor Yayıncılık tarafından dilimize çevrilip yayınlanmıştır.




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder