SENDEN ÖNCE BEN / JOJO MOYES


 “Mucizelere inanmıyorsanız durup bir kez daha düşünün...” Arka Kapak

       Pegasus yayınlarından çıkan Jojo Moyes imzalı kitabımız 2013 yılında büyük yankı uyandırdı. Yine bir çok kişinin elinde gördüğüm için almamakta inat ettim,ancak sonuç kaçınılmazdı. Bunu her zaman her kitap için yapmamak niyetindeyim. Çıktığı sene okuduğum, güzel bir kurgu, romantik ve duygusal bir hikaye. Ve dramatik bir son...Genel olarak klasik aşk hikayelerinden çok farklı olmayan ancak dramın romantizmden fazla yaşandığı ve hissettirildiği güzel bir kitap.
       Hayat dolu ve hareketli Will'in hayatı geçirdiği motosiklet kazası ile mahvolur. O artık bakıma muhtaç ve tekerlekli sandalyeye muhtaçtır. Lou ise herkesin eline baktığı ailesini geçindirmek için bir kafeteryada çalışan sorumluluk sahibi biridir. Lou'nun kafeteryada ki işinin son bulması ile aynı zamanda ailesi de Will için bir bakıcı arayışına girmiştir. Ve çiftimizin yolu bu şekilde kesişir. Bundan sonra kitap boyunca, içinde bulunduğu durum nedeni ile artık mutsuz ve aksi bir adam olan Will ile, ailesini geçindirebilmek için her şeye katlanıp ona bakmak zorunda kalan Lou'nun birbirlerinin hayatında yarattığı değişiklikleri okuyoruz. Umut ve umutsuzluğun iç içe geçtiği bir hikaye. Aslında sonunu gayet iyi biliyorken bile okurken sürekli başka sonlar hayal etmekten kendini alamıyor insan. Will gibi uçlarda yaşayan bir adamın artık yemeğini bile yiyemeyecek durumda oluşu dikkate alındığında yaptığı aksiliklere ve tersliklere kızmak pek mümkün olmuyor. İç dünyasında haksızlığa uğradığına inanıyor. Lou ise Will ile, başlarda mecburiyetten olsa da sonra yarattığı küçük değişimleri farkedince isteyerek ve severek uğraşıyor...Umutsuzluğu,çaresizliği, öfkeyi, aşkı, acıyı, romantizmi ve son sayfaya kadar taşıyacağınız umudu bir arada yaşamanızı sağlayabilmiş bir kitap...
       Kitabın dili , anlatımı çok iyi. Mekanlar ve kişilerin iç dünyaları öyle detaylı ve iyi tasvir edilmiş ki anlamak ve canlandıramamak imkansız. Kitap konusu itibarıyla aslında öyle çok orijinal ya da özel değil, olaylardan ziyade karakterlerin iç dünyasına ağırlık verilmesi kitabı bu kadar etkileyici kılmış olabilir diye düşünüyorum. Son yüz sayfasında ağlamadım hatta sonunda da ağlamadım. Duygulanmadım değil ama öyle kahrolmadım. Netice de kitap boyunca zaten Will'in düşüncelerinden kitabın sonunu anlamak mümkün. Benim hoşuma giden, ağlamak ve gülümsemek arasında bir yerde bırakan Will'in mektubu oldu ki güzeldi gerçekten. Kitap kapağına gelirsek, tek başına kitabı satın alma nedeni olabilecek kadar başarılı ve güzel bir tasarım. Bu konuda tasarımcıyı kesinlikle tebrik etmek istiyorum.
       Kitapta sevmediğim şey ise, daha ilk beş sayfada kitapla ilgili yorumların oluşuydu. Kitaba başlamadan önce bunları okuduğunuzda etkilenmemeniz mümkün değil. Bunu bir strateji olarak yaptılarsa gerçekten rahatsız edici ve etkilemek adına yapılmış art niyetli bir hareket olduğunu düşünüyorum. Bu yorumları son sayfalara koymaları çok daha mantıklı olurdu. Kitap zaten reklamlarla bol bol boy gösterdi, bestseller oluşu adını yeterince duyurdu. İlk sayfalara koyulan yorumlar biraz fazla geldi bana ve hoşuma gitmedi.
       Kitabın filmi için anlaşmalar yapılmış, cast belli olmuş, 04/03/2016 tarihinde ABD'de yayınlanması hedefleniyor. Başrolde, Lou'yu canlandıracak olan Emilia Clarke varmış ki, kendisine Game of Thrones dizisindeki rolü ile hayran olduğum tartışılmaz...Eminim bu rolünde hakkını fazlasıyla verecek ve filmi izlemek için bir nedende Clarke olacaktır.

Emilia Clarke

Türü sevenler için tavsiye edebilirim. 07/12/2015
Şimdiden keyifli okumalar...
Duygusal okurlar, mendilleri unutmayın ;)



Emilia Clarke and Sam Claflin




Lou and Will



Orjinal Adı: ME BEFORE YOU
Yazar : JOJO MOYES / 1969 - ABD
Sayfa Sayısı : 480
Yayınevi : PEGASUS YAYINCILIK
Yayın Tarihi : 08/2013 / 5. BASKI
Çeviri : AYŞE GÖRÜR
Tür : ROMAN

                                                                                                                                                                                


YAZAR HAKKINDA;

Jojo Moyes, 4 Ağustos 1969 yılda İngiltere'de doğmuştur. 1992 yılında, Londra Şehir Üniversitesi lisansüstü gazete gazetecilik kursuna, Independent gazetesi tarafından finanse edilen bir bursla katıldı. Daha sonra Independent gazetesinde Sanat ve Medya Muhabiri oldu. 2002 yılında ilk romanı olan “Shelterin Rain”'i yayınladı. En büyük çıkışını “Senden Önce Ben” kitabı ile yapan yazarın kitabı 11 dile çevrildi. Gazeteci eşi ve 3 çocuğu ile birlikte Safron Walden'da yaşamaktadır.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder