ARTEMISIA'nın ÇİLESİ / SUSAN VREELAND

Artemisia Gentileschi'nin yaşam öyküsü azmin,aşkınve inancın hikayesidir.” Arka Kapak

       Literatür yayınlarının tarihsel romalar dizisinde yer alan bu kitapta, 1593 yılında İtalya'da doğan Artemisia Gentileschi'nin zorlu ve tutkulu yaşam hikayesi anlatılmaktadır. İtalya barok döneminde yaşayan Artemisia, erkek egemenliğine,dayatmalara,suçlamalara ve oluşturulan her türlü zorluğa, en büyük tutkusu olan resim sanatı için göğüs gerecektir. Yaşadığı her olay bunu zorlaştırsa da o asla vazgeçmez. Kitap gerçek anlamda bir azim ve başarının, her türlü talihsizliğe rağmen kararlı duruşun ve güçlü bir başkaldırının hikayesidir aslında...
       Artemisia Gentileschi, ressam olan babası Orazio Gentileschi ile birlikte yaşamaktadır. Babası resim sanatı konusunda kendisini eğitimiştir ve Artemisia oldukça yeteneklidir. Bir gün babasının arkadaşı olan bir adam Artemisia'ya tecavüz eder ve onunla evleneceği konusunda kendisini kandırır. Ardından çaldığı bir tablo ile gerçek ortaya çıkar, adam evlidir. Olaylar buradan sonra dönemin mahkemesine taşınır ve çok tanıdık bir şekilde Artemisia suçlanıp sorgulanır. Kendisine işkence edilir ve netice olarak ceza almaz. Babası, Artemisia'yı hiç tanımadığı bir adamla evlendirir ve Artemisia evden ayrılır. Bundan sonrasında Artemisia'nın mücadelesi, yaşanan olayların adının önüne geçmesine izin vermeden sanatını icra etmek için olacaktır. Artemisia, Michelangelo'nun desteği ile bir ilke imza atar ve dönemin en büyük sanat okulu olan Accademia di Arte del Disegno'ya kabul edilen ilk kadın ressam olur. Bu süreçte Cosimo de'Medici'nin himayesine girer, verdiği siparişlerle eşsiz sanat eserleri yaratır. Aynı zamanda bir davette Galileo Galilei ile tanışır ve çok sağlam ve yıllarca sürecek bir dostluk kurarlar. Oldukça zorlu bir hayatı olan Artemisia önüne çıkan her engeli kararlılığı ve azmi ile aşmış ve adını tarihe ilklerle yazdırmış bir ressam olmuştur.
       Kitap kapağındaki eseri Susanna and Elders'ı 17 yaşında yapmıştır ve anlamı büyüktür. Ayrıca bir diğer çok bilinen eseri de Judith ve Holofernes'tir ki burada da Judith olarak kendisini çizdiği varsayılmıştır. 

Judith and Holofernes

Yaşadığı ve yaşatılan tüm bu zorluklar neticesinde eserlerinde hep erkeklerin ölümünü işlemiş ve bu şekliyle feminist yaklaşım sergileyen bir ressam olarak anılmıştır. Eserlerinde bunu farketmemek mümkün değil. Ancak haklı bir psikoloji olduğu da tartışılmaz diye düşünüyorum. Sonuç olarak tüm erkek egemenliğine muhteşem bir başkaldırı ile cevap vermiş ve kazanmış, idol olabilecek bir kadın figürü... O kesinlikle gerçek bir kahraman!
       Artemisia'nın hayatını okurken, ünlü ressam Michelangelo'nun gençliğine gidip, Galilei Galileo'yu ve bilim için kiliseye karşı verdiği mücadeleye tanık olabiliyor ve İtalya'nın en zengin ve güçlü ailelerinden olan Mediciler'in yaşamına göz atma şansı bulabiliyorsunuz. Bu açıdan çok keyif alarak okuduğum bir çalışma oldu. Karakterler hepimizin bir şekilde aşina olduğu ama kitaplarda okuduklarımız kadarken, onlara hayat veren bu eserle çok daha hissedilir olmuşlar.
       Yazar, oldukça detaylı araştırmalarla kaleme aldığı çalışmasını akıcı ve sürükleyici bir üslupla yazmış. Ben kitabı bir kaç saat içinde bitirdim. Tasvirler çok iyiydi, mekanları,tabloları,kişileri hayalinizde canlandırmak hiç zor olmadı ve kitabı daha keyifli kıldı. İlk başlardaki sürükleyicilik ilerleyen sayfalarda biraz monotonlaşmış olsa da tadı damakta kalan,bolca sanat ve tarih kokan, okunası başarılı bir kitap. Ayrıca Literatür yayıncılığın kitap içinde yolladığı, kapakla aynı resim olan Susanna and Elders tablosunun kartpostalını çok beğendiğimi de belirtmeden geçemeyeceğim.
       
Susanna and Elders

       Literatür'ün bu dizisindeki diğer çalışmaları da listeme ekledim. Mutlaka tavsiye ederim. 02/12/2015
Keyifli okumalar dilerim.
Sevgilerimle :)


Orjinal Adı: The PASSION of ARTEMISIA
Yazar : SUSAN VREELAND / 1946 - ABD
Sayfa Sayısı : 340
Yayınevi : LİTERATÜR YAYIN
Yayın Tarihi : 05/07 – 1. baskı
Çeviri : DERYA KARTAL
Tür : TARİHİ ROMAN

                                                                                                                                                                                

YAZAR HAKKINDA;
Susan Vreeland, 20 Ocak 1946 yılında ABD'de doğmuştur. Annesi sanatçı bir aileden gelmektedir ve bu yönde eğitim almıştır. 1972 yılında yüksek lisansını tamamlayan yazarın çalışmaları sanatsal içeriklidir ve şimdiye kadar yayınlanmış 9 eseri bulunmaktadır.  

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder