KELİMELERİN DERİN SESSİZLİĞİ


Bir hayalin peşinden gidiyorduk. Geçmişi geride bırakırken bir bilinmeze doğru yaklaşıyorduk. Hayatımdaki tek varlığım olan annemle zaman yolunda yürüyor.bir şeylerin fısıldayan kaderin bizi bir rüzgar gibi savurmasına engel olamıyorduk. Büyük umutlarla bir mucize olmasını bekliyorduk.” / Arka Kapak

       Yazarımız Jean Kwok'un kendi hayatında da alıntılar yaparak hazırladığı bu ilk çalışma, gerçekten zorlu bir hayat mücadelesini, azmi ve başarıya giden yolda zorda olsa alınan kararların arkasında duracak kadar güçlü olmayı anlatıyor. Kendi kızıma da büyüdüğü zaman okutmak istediğim, verdiği mesajları onunda farkedebilmesini arzuladığım kitaplardan biri olarak bende yerini aldı...
       Kimberly, anavatanı olan Çin'den, henüz küçük yaşta iken annesi ile birlikte Amerika'ya gelir. Göçmen hayatı onlar için gerçekten çok zordur. Hem dil ,hemde farklı bir kültüre uyum sağlama sorunu yaşamaktadırlar. Okuluna burada devam eden Kim, bir yandan da annesi ile birlikte teyzelerinin tekstil fabrikasında, diğer tüm işçiler gibi oldukça kötü şartlarda çalışarak yaşamaya başlarlar. Kim, oldukça zeki ve başarılı bir öğrencidir ve hayatına dair aldığı tüm kararlar annesi ve kendisini bu kötü şartlardan kurtarıp, kendi başlarına ayakta duracak şekilde yaşayabilmek adınadır. Kim ve annesinin verdiği yaşam mücadelesini anlatan bu kitap, özellikle her kadın için okunması gereken bir çalışma diye düşünüyorum.
       Kim'in içinde bulunduğu göçmen hayatından Yale'e uzanan başarı öyküsünde yaşadığı acılar,sıkıntılar,yoksulluklar, aşağılanmalar, dışlanmalar,kalp kırıklıkları,vazgeçişleri ve herşeye rağmen gösterdiği kararlılığı ve azmi, okurken bir yandan ağlatırken bir yandan da kendine hayran bırakıyor. Kitabın dili ve anlatımı oldukça yalın ve anlaşılır. Duygular gerçekten çok iyi ifade edilmiş.
       Bunun bir kurgudan çok yaşanmışlık olduğunu iliklerinize kadar hissediyorsunuz.
Yazar, Kim gibi küçük yaşta göçmen olarak Amerika'ya gelmiş. Aynı yoksullukları ve sıkıntıları yaşamış. Harward'a kabul edilmiş ve Columbia 'da yüksek lisansını yapmış. Şimdilerde yeni kitapları üzerinde çalışıyor ve edebiyat toplantılarına katılıyormuş. Bu çalışmanın devamı olan 2. bir kitabı varmış ancak Türkiye' henüz basılmamış. Takip etmek gerek...
       Netice olarak hayatın bize dayattığı değil bizim ne istediğimiz ve bunun için neler yapabileceğimiz önemli. Kitap ise bu konuda oldukça iyi bir motivasyon kaynağı diyebilirim.
       Kesinlikle okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum hele de bir anne olarak özellikle genç kızlarımıza ozellikle tavsiye ediyorum!!!
Şimdiden iyi okumalar diliyorum ;)
19/11/2015

Altını çizdiklerim ve yorumlardan alıntılar;

  • Yaşam tarzlarımız değişmese de artık kendimi mutsuzluğun kollarına teslim etmiyordum.”

  • O evde hiçbir gece rahat uyuyamadım. Böyle zamanlarda annem kulağıma yavaşça fısıldardı: “Herşey yolunda kızım”...”

  • Kimberly muhteşem bir anlatıcı,bu nedenle kitabı elinizden düşürmeniz imkansız. Kelimelerin Derin Sessizliği, fedakarlık ve başarıyla bizlere dünyadaki güzellik ve hüznün karşıtlığını gösteriyor. The Register-Guard”

  • Kelimelerin Derin Sessizliği ruhu iyileştiren bir kitap. Okuyuculara iyimserliği ve birşeyleri yapabilme gücünü aşılıyor. Financal Times”

Orjinal Adı: Girl in Translation
Yazar : Jean Kwok
Sayfa Sayısı : 380
Yayınevi : Martı Yayınevi
Yayın Tarihi : 07/2013
Çeviri : Çiğdem Köfüncü
Tür : Roman


                                                                                                                                 

YAZAR HAKKINDA;
Jean Kwok,  eserleri 17 ülkede yayınlanmış ve dünya çapında üniversiteler, kolejler ve liselerde okutulmuştur. 
Beş yaşında ailesi ile Hong Kong'dan Brooklyn'e taşınmışlardır. Oldukça yoksul bir çocukluk geçirmiş, çocukluk ve gençliğinde Chinatown'da bir giyim fabrikasında çalışmıştır. Aynı zamanda okuluna da devam etmiş ve  Columbia, Harvard ve MFA 'da lisans dereceleri yapmıştır. Profesyonel bir dansçıdır. Şu anda ailesi ile Hollanda'da yaşamakta olan Kwok,yeni kitapları üzerinde çalışmaktadır.  
Hakkında daha fazla bilgi için;
www.jeankwok.com
https://www.facebook.com/JeanKwokAuthor




1 yorum :

  1. kitap fazlasıyla akıcı, bir gün de okuyup bitiriyorsunuz. ben çok beğendim.

    YanıtlaSil