BUZ KAPANI / ALEXANDRA BRACKEN

Turuncu...Lider...Roo...
Herkes farklı bir şekilde sesleniyor bana. Oysa bir tek ben gerçekte ne olduğumu biliyorum:
Bir canavar.” / Arka Kapak

     Serinin 2. kitabı olan Buz Kapanı'da nihayet okunmuştur :) Karanlık Zihinler'i okuyan herkes konuya ve karakterlere zaten hakimdir diye düşünüyorum ve yorumumu bu şekilde yapacağım. Okumayanlar için kesinlikle spoiler içerecektir!
Buz Kapanı, Ruby'nin yeni hayatı ve yeni arkadaşları ile başlıyor. İlk kitaptaki karakterlere o kadar alışmışım ki buradaki yeni karakterlere alışmak biraz zaman aldı. Ve sanıyorum ki bu sebeple ilk bir kaç sayfa sıkıcı geçti. Yeni arkadaşlarımızla kitabın girişinde hemen tanışıyoruz; mavi saçlı hırçın kızımız Vida, sevgi dolu ve sıcacık Jud ile içine kapanık bir bilgisayar kurdu olan Nico. Ruby, bu 3 arkadaşın lideri olarak birlikteki yerini alır. Birlik içerisinde fiziksel savunma ve yeteneğini kontrol etme konusunda aldığı eğitimlerle oldukça kendinden emin ve güçlü bir karakter haline gelmiştir. Birlik için, sevmesede, yaptığı anlaşmaya bağlı kalarak çeşitli operasyonlara katılmaktadır. Ve bu operasyonlardan birinde Liam'ın abisi olan Cole nihayet hikayemize aktif olarak katılır. Ruby, Cole'un da anlattıkları ile birlik içerisinde düşündüğünden daha karanlık durumlar olduğunu anlar ve yanına Jud'u da alarak birlikten kaçar...Cole ve Cate'in yönlendirmeleri ile virüsün kaynağı hakkında bilgi içeren diski bulmaları gerekmektedir. Kitap bu noktadan sonra çok daha sürükleyici oldu ve ilk kitaptaki akıcılığını geri kazandı. Liam ve Chubs tekrar aramıza döndü ki bu kısmı gerçekten çok iç parçalayıcı bir şekilde oldu. Bir de ben garip bir şekilde Cate'e güvenmeli miyiz hala emin değilim...
     Ruby'nin yeteneği ile ilgili gelgitleri, Liam'ın hatıraları konusundaki iç savaşı, Chubs ve Vida'nın didişmeleri,Jud'un saflığı ve tatlılığı ile kitabın sonuna geliyoruz.Ve bu son gerçekten inanılmaz sarsıcı,çarpıcı ve beklenmedikti. İçine düştüğüm duygu karmaşasını ifade bile edemem. Yazar öyle bir son hazırlamış ve öyle bir yerde bırakmış ki, 3. kitabı okuyup final yapmamak imkansız hale gelmiş. Kahramanlarımız diski Cate'e ulaştırabilecek mi ? Cole'un herkesten sakladığı büyük sırrı ne? Clancy'nin başından beri ulaşmaya çalıştığı bilgi nedir? Ruby ve Liam için durum nasıl gelişecek?
     İlk kitaptan sonra bu kadar yoğun bir devam isteği duymamıştım, ancak bu kitaptan sonra “keşke serinin tamamı çıktıktan sonra okusaydım” dedim! Anlatım ve dil yine aynı çevirmenin ellerinde gayet okunası olmuş. Olay örgüsü ve kurgu başlarda tekrarlar şeklinde olsa da bir anda değişip şaşırtıcı bir hal alıyor. Kitap kapağı yine ilk kitaptaki gibi orjinaline sadık kalınarak hazırlanmış. Kapaktaki bir pusula ve onunda hikayesini yine kitapta bulacaksınız :) Kitabın sonunu okuduktan sonra bu kapağı Jud'a borçlu olduğumuzu hissettim, garip ama gerçek...
     Yazar bu şekilde devam ederse inanıyorum ki yine çok beklenmedik bir final kitabı ile bizi şaşırtacak. Sadece bu kitabın sonu için bile seri okunur diyorum ve mutlaka tavsiye ediyorum!!!
18/11/2015


Altını Çizdiklerim;

*  “Gidip onu almalıyız... Onu burada... O orada kalamaz,karanlığı sevmez.Sessizliğe dayanamaz. Yalnız kalmamalı...”Ruby

*  “Bazen panik içinde oraya buraya koşturan,dikkatsizce davranan ve istemeden bir şeyleri yıkan sen olursun. Bazen de hayat yapar bunu ve bundan kaçamazsın. Seni ezip geçer,çünkü seni sınamak ister...” Ruby'nin büyükannesi

*  “ Bir kapıyı kapatıp daha aydınlık bir odaya açılan başka bir kapıyı açmak. Adımlarımı geriye doğru takip edip kapıyı aralarsam,arkamda bıraktığım o kızı bulup, suçluluk ve utanç duygusunun beni yerle bir etmesinden korkuyordum. Karanlığın ona neler yaptığını bilmek istemiyordum. Acaba kendisini görür müydü benim suretimde.”
Ruby

*  “Yorgunluğun insana neler yaptığını da en iyi ben bilirdim. Kalkanların birer birer inerken zihnin sana oyunlar oynamaya başlardı.Hayaletler insana musallat olmazdı aslında; bunu yapan insanların kendi anılarıydı.”
Ruby

*  “Neden bazılarımız Yeşil, bazılarımız turuncu ve bazılarımız ölüydü?”


Orjinal Adı: Never Fade
Yazar : Alexandra Bracken
Sayfa Sayısı : 549
Yayınevi : Parodi Yayınları
Yayın Tarihi : 07/2015
Çeviri : Handan Sağlanmak Arlı
Tür : Distopya,Fantazi,Macera

                                                                                                                             


YAZAR HAKKINDA;
Alexandra Bracken 27 Şubat 1987 yılında Phoenix / Arizona'da doğmuştur. Orta halli,3 çocuklu bir ailenin ortanca çocuğudur. Babasının Yıldız Savaşları düşkünlüğünden etkilenmiştir. Üniversitede tarih eğitimi alırken bir arkadaşının doğum günü için bir kitap yazmıştır. Bu ilk çalışması olmuştur. Ardından New York'a taşınan yazar, beş yıl yayıncılık sektöründe çalıtıktan sonra şimdilerde tam zamanlı yazarlık yapmaktadır. 2012-2014 yılları arasında Karanlık Zihinler serisini tamamlamıştır. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder